Ne vjerujte svemu što vidite: Savjeti za ljepotu koji mogu biti opasni

Na Internetu postoji na desetine različitih savjeta za ljepotu i trikova koji su tako brzi, laki i jednostavni. No, da li su ti trikovi efikasni?

U nastavku otkrivamo lice i naličje najčešćih savjeta za ljepotu koje baš i ne bi trebalo slijediti.

Piling usana četkicom za zube

Vrlo je popularan savjet da nakon svakog pranja zuba izmasiraju usne četkicom za zube. Ovo popravlja cirkulaciju, uklanja mrtve ćelije sa površine kože, a usne postaju punije.

Da li ste znali da je koža usana pet puta tanja od kože lica, na primjer? A četkica za zube je namijenjena uklanjanju nečistoća sa čvrste površine zubne gleđi. Ma koliko da je fina ona je previše gruba za delikatnu kožu usana. Uz to, u četkici za zube žive bakterije koje će biti sretne da se sa nje presele u pukotinu na koži usana i tamo izazovu gadnu krastu.

Unsplash

Maska od senfa za rast kose, obrva i trepavica

Čini se da su kombinacija prirodnih ulja , jaja, šećer i senf odlična smjesa za rast kose. Međutim, može da izazove mnogo problema poput opekotina, crvenila, ljuštenja kože i tako dalje. Zapamtite: senf može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju koja dovodi do oticanja oka, kašljanja, pa čak i gušenja i urtikarije. Prije nego što upotrijebite takvu masku, testirajte je na laktu i vidjećete kako vaša koža reaguje.

Unsplash

Skidač laka za razređivanje zgusnutog laka za nokte

Šta kada otvorite bočicu laka u boji koja vam baš danas odgovara i shvatite da se zgusnuo, ostalo ga sasvim malo na dnu i da je lakiranje noktiju nemoguće. Rješenje je jednostavno i opšteprihvaćeno: nakapajte nekoliko kapi acetona u bočicu, promućkajte i problem je riješen.

Uvijek možete izabrati neku drugu nijansu ili odustati od laka za nokte. Skidač laka koji ste ukapali u bočicu ostaće zajedno sa lakom na vašim noktima narednih dana. Od toga nokti požute i ispucaju. To vam nikako ne treba.

Unasplash

Vakum za uklanjanje akni

Internet je prepun reklama o usisavaču pora. “Ovaj mali uređaj učiniće vašu kožu savršeno čistom”, tvrde oni. “Sada, ne treba da trošite novac na posjete ljekarima ni kozmetičarima!” Međutim, ovo nije tako jednostavno rješenje kao što se čini. Uređaj može ostaviti tragove na koži i izazvati proširivanje pa čak i pucanje kapilara ako je koža podložna kuperozi.

Unsplash

Soda za piling lica

Ima li ikoga da se bar jednom nije za piling lica upotrijebio sodu bikarbonu. Prosto nemoguće jer ovaj bijeli prah iskače sa svake internet stranice mameći svojim čudotvornim učinkom.
Soda je jedna od najpopularnijih stvari koje ljudi koriste kao piling. Čini se da može dobro očistiti lice bez oštećenja. Pa zašto je soda loša ideja?

pH-vrijednost ljudske kože je 4,5, a pH sode je 9, zato soda suši kožu, izaziva bore i prerano starenje.

Unsplash

Majonez umjesto regeneratora za kosu

U internet savjetima za lepotu, majonez je još jedan frižiderski stanovnik kome se pripisuju čudotvorna svojstva.

Majonez se sastoji od jaja i ulja. Kako takva sigurna kombinacija može škoditi kosi? Prije svega veoma je masan, kosa može postati teška i ljepljiva. Kao rezultat toga, dobićete kosu koja visi, ne može se oblikovati u frizuru i beživotna je. Uz to u industrijskom majonezu dobijate i konzervanse i aditive koji svakako ne prijaju kosi.

Nisu svi savjeti loši, ali moramo doro razmisliti prije nego što prihvatimo neki beauty trik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *