Život

Najzdraviji doručak na svijetu: Topi salo i jača organizam, idealan

Preporuke stručnjaka ukazuju na koristi od redovnog konzumiranja određenog doručka

Zob ili ovas predstavljaju jedne od najzdravijih žitarica na svijetu, a posebno se ističe ovsena kaša koju nutricionisti označavaju kao najzdraviji izbor za prvi obrok u danu. Međutim, važno je naglasiti da nije riječ o klasičnoj ovsenoj kaši, već o onoj dobivenoj mljevenjem cijelog zrna ovsa, koje je lako dostupno u prodavnicama zdrave hrane ili na pijaci.

Pripremu ovsene kaše možete izvesti na dva načina: prvo kuhanje, a zatim mljevenje (poput pšenice), ili jednostavno ostavljanje zrna u svom prirodnom stanju.

Postoje dvije varijacije ovog doručka:

Slani doručak (dodaju se kuhano jaje, sir, slanina, pavlaka, ili bilo koja poželjna kombinacija uz kuhani ovas).
Slatki doručak (suvo grožđe, med, jabuka, cimet, kakao dodaju se kuvanom ovasu).
Evo razloga zašto je preporučljivo svako jutro započeti upravo ovim doručkom:

Podstiče rad crijeva
Vlakna prisutna u zobi pomažu u čišćenju crijeva, podržavajući zdravu probavu i unapređujući ukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta.

Njeguje zdravlje srca
Istraživanja potvrđuju prednosti zobene kaše za zdravlje srca i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti poput koronarne bolesti srca.

Smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Dijetalna vlakna iz zobi mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva, prema istraživanjima provedenim na dvije milijarde ljudi u Europi.

Snižava krvni pritisak
Studije su pokazale da redovita konzumacija ovsene kaše može imati pozitivan utjecaj na regulaciju krvnog pritiska, djelujući slično kao određeni lijekovi.

Regulira šećer u krvi
Primarno rastvorljivo vlakno u zobi, poznato kao beta glukan, pokazuje sposobnost smanjenja nivoa šećera u krvi i povećanja osjetljivosti na insulin.

Pomaže pri regulaciji telesne težine
Ovsena kaša pruža osjećaj sitosti tijekom dana, što može biti od pomoći onima koji pokušavaju održavati ili smanjiti tjelesnu težinu.

Način pripreme ovsene kaše je jednostavan: zob u zrnu potopite preko noći u hladnu vodu, zatim je kuhajte oko 15 do 20 minuta dok se zrna potpuno ne raskuvaju. Dodajte sastojke po želji i uživajte u zdravom doručku. Za slatki doručak, možete koristiti kombinaciju zobi, mlijeka, meda, cimeta, suvog grožđa i jabuke, ostavljajući smjesu preko noći u hladnjaku te je kuhajući ujutro do željene gustoće. Uživajte u ovom hranjivom i ukusnom početku dana.