Zanimljivosti

Da li planirate odlazak u Njemačku? Pogledajte koliko iznose troškovi života u ovoj zemlji

Da, život u Njemačkoj nije jeftin, ali u poređenju sa drugim evropskim zemljama, slovi za relativno pristupačan. Za normalan život u Njemačkoj tokom 2019. godine, mjesečno je potrebno oko 750 eura. Ipak, troškovi se razlikuju u zavisnosti od lokacije i načina života.

Foto: Unsplash

Stanarina igra ključnu ulogu u troškovima života u Njemačkoj. Na primjer, u Berlinu, prosječna mjesečna stanarina za stan od 30 kvadratnih metara iznosi oko 795 eura, dok u Minhenu, stanarina može biti značajno veća, prelazeći 26 eura po kvadratnom metru za stanove ispod 40 kvadrata.

Pored stanarine, dodatni troškovi uključuju i režije poput struje, odvoza smeća i održavanja zgrade. Struja se obično plaća oko 29,42 centa po kilovat satu, dok se ostale režije mogu kretati oko 215 eura mjesečno.

Foto: Unsplash

Kada je u pitanju ishrana, odluka između kuvanja kod kuće i izlaska u restoran može značajno uticati na budžet. Ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu može koštati oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može naći i za osam eura po osobi. Cijene hrane u supermarketima takođe variraju, ali u prosjeku pola kilograma bijelog hljeba košta 1,24 eura, litra mlijeka 0,70 eura, a kilogram krompira 1,06 eura.

Ostali troškovi poput telefona, javnog prevoza i svakodnevnih potrepština takođe doprinose ukupnim životnim troškovima. Dakle, dok Njemačka nudi razne mogućnosti i kvalitet života, važno je imati u vidu troškove koji su dio svakodnevnog života u ovoj zemlji, piše Deutsche Welle.