Život

Osam životinja za koje nismo imali pojma da su povezane

Evolucija je fascinantan proces koji stvara nevjerovatne veze među različitim vrstama koje na prvi pogled izgledaju nepovezano.

Pogledajmo nekoliko zanimljivih primjera:

1. Kitovi i krave

Iako je teško zamisliti kitove i krave kao srodnike, oni dijele zajedničkog pretka po imenu Indohyus, malog sisavca s vitkim nogama i papcima koji je živio u južnoj Aziji. Ova vrsta je imala poseban odnos s vodom, koristeći rijeke kao sigurno utočište od predatora. Molekularna ispitivanja pokazuju da su najbliži živući rođaci kitova artiodaktili, skupina papkara koja uključuje krave, svinje, vodenkonje i žirafe.

2. Ljudi i klokani

Iako klokani mogu trčati mnogo brže od ljudi, naše genetske sličnosti su značajne. Istraživanja pokazuju da klokani pokušavaju komunicirati s ljudima, što je ponašanje slično domaćim životinjama poput pasa. Ovo ukazuje na duboke evolucijske veze između klokana i ljudi.

3. Slonovi i morske krave

Lamantini, poznati kao morske krave, dijele zajedničkog pretka sa slonovima, mamutima i mastodontima. Iako evolucija morskih krava nije potpuno shvaćena, vjeruje se da su potekle od četveronožnog sisavca. Slonovi i morske krave imaju neke vizualne sličnosti, poput dlačica koje morske krave koriste za orijentaciju.

4. Meduze i koralji

Meduze i koralji pripadaju drevnoj skupini životinja zvanih Cnidarians. Oni nemaju organe poput pluća i srca, ali imaju živčanu mrežu koja proždire njihovo tijelo. Obje vrste koriste pipke za napad. Iako su srodnici, njihov odnos može biti neprijateljski kada koralji napadaju meduze.

5. Ptice i dinosauri

Ptice koje danas vidimo potječu od teropoda, skupine dvonožnih dinosaura. Fosili pokazuju prijelazne vrste koje su dovele do evolucije ptica. Na primjer, Jinguofortis perplexus, otkriven u Kini, predstavlja važnu točku u razvoju leta.

6. Ježinci i kljunići

Ježinci i kljunići dio su obitelji monotremi, jedinih sisavaca koji polažu jaja. Iako se razlikuju u mnogim aspektima, poput prehrane i fizičkog izgleda, imaju brojne genetske sličnosti. Ježinci imaju dug tanak nos za njušenje insekata, dok kljunići imaju kljun prekriven tisućama receptora za pronalaženje plijena.

7. Potkovasti rakovi i pauci

Potkovasti rakovi, poznati kao “živi fosili,” dio su skupine Chelicerata, koja uključuje pauke i škorpione. Ova bića imaju plavu krv s moćnim imunološkim stanicama koje su izuzetno osjetljive na otrovne bakterije, što ih čini posebnima u životinjskom carstvu.

8. Konji i nosorozi

Konji i nosorozi pripadaju skupini neparnoprsti papkara (perissodactyla) i imaju zajedničkog pretka. Fosili Cambaytherium thewissi ukazuju na evolucijske veze među ovim vrstama. Zanimljivo je da životinje iz ove skupine prvenstveno koriste srednji nožni prst za nošenje težine, što je posebno izraženo kod konja koji koriste kopita za brzo trčanje.