Zanimljivosti

Psiholog tvrdi da su osobe s ove 4 osobine najposebniji na svijetu: Jeste li među 1 posto ljudi?

Carl Gustav Jung, poznati švicarski psihijatar i psihoanalitičar, identifikovao je INFJ tip ličnosti kao najrjeđi i najposebniji na svijetu.

Ovaj tip ličnosti, poznat kao “diplomat”, predstavlja samo jedan posto populacije. INFJ je definisan akronimom koji označava četiri glavne karakteristike: introvertiranost, intuicija, osećajnost i empatija. Jung je ovaj tip ličnosti otkrio pomoću Myers-Briggs testa, koji se koristi za određivanje različitih tipova ličnosti.

Foto: Unsplash

Osnovne karakteristike INFJ ličnosti:

Introvertiranost (I):

INFJ osobe su introspektivne i energetski se obnavljaju kroz samoću. Vole da provode vrijeme sami ili u malim grupama bliskih prijatelja.
Intuitivnost (N):

INFJ-ovi su skloni da gledaju ispod površine stvari. Fokusiraju se na budućnost i mogućnosti, radije nego na sadašnje činjenice i detalje.
Osjećajnost (F):

Donose odluke zasnovane na vrijednostima i osjećanjima, brinući se o emocionalnim potrebama drugih. Njihove odluke često reflektuju empatiju i duboku brigu za dobrobit drugih.

Prosuđivanje (J):

INFJ osobe vole planiranje i strukturisane pristupe. Njihov svijet je uređen i organizovan, te teže da imaju kontrolu nad svojim okruženjem.

Foto: Unsplash

Posebnosti INFJ ličnosti:

Fokus na važno:

INFJ osobe su vrlo usredsređene na svoje ciljeve i ne gube vrijeme na nebitne stvari. Oni su posvećeni, vrijedni i svjestan da nema prečice do sreće i uspjeha.
Intuicija i unutrašnji glas:

INFJ-ovi često vjeruju svojoj intuiciji. Njihova sposobnost da slušaju unutrašnji glas pomaže im da donose ispravne odluke.

Mali krug prijatelja:

Zadovoljni su sa nekoliko bliskih prijatelja koji su im odani za cijeli život. Njihova empatija im omogućava da osećaju bol i negativne emocije drugih ljudi, zbog čega često provode slobodno vrijeme sami ili s nekoliko odabranih prijatelja.

Empatija i osjećajnost:

Njihova pojačana osjećanja i intuicija omogućavaju im da razumeju šta se događa u mislima ljudi oko njih. Uvijek znaju kada neko pokušava da laže ili je iskren.
Kreativnost i umjetnost:

INFJ-ovi imaju sposobnost da zamisle svijet drugačiji od ovog u kojem živimo. Često su pisci ili umjetnici jer se ne boje da razmišljaju izvan okvira i realizuju svoje ideje.

Foto: Unsplash

Vodstvo i inspiracija:

Iako ne žele biti vođe, kada preuzmu tu odgovornost, inspirišu druge svojim primjerom. Vjeruju da misao stavljena na papir postaje više od same misli, pa često koriste pisanje kao način izražavanja svojih osjećanja.

Suočavanje s problemima:

Problemi ih ne zaustavljaju. Umjesto da paniče ili odustaju, INFJ osobe skupljaju volju i traže izlaz iz svake situacije.

INFJ tip ličnosti je poseban zbog svoje kombinacije duboke empatije, snažne intuicije, kreativnosti i sposobnosti da inspiriše druge. Oni su fokusirani na stvaranje boljeg svijeta i rad na ostvarivanju svojih ciljeva, što ih čini istinski jedinstvenima, prenosi klik.hr.