Novosti

17 TAJNI IZ AVIONA KOJE NISTE ZNALI: Ovo vješto kriju od nas!

Postoji nekoliko tajni kada su u pitanju letovi avionom.

Također postoje određena pravila, propisi i preporuke kojih se menadžeri i piloti moraju pridržavati.

Neka od njih će vas posebno iznenaditi. Pogledajte u nastavku šta neka od tih pravila i propisa podrazumijevaju, te saznajte neke od tajni letenja avionom.

1. Posebna hrana za posadu

Na svakom letu pilot je autoritet i vjerovali ili ne, oni ne jedu istu hranu koju jede i kopilot. Razlog je ukoliko se pilot razboli od hrane, kopilot može preuzeti potpunu kotrolu nad avionom.
Ovo se pravilo shvata vrlo ozbiljno do te mjere da njih dvoje ne koriste ni isto posuđe za jelo.

2. Bez brade

Piloti uvijek moraju voditi računa o svom fizičkom izgledu. No, jeste li znali da većina aviokompanija zabranjuje pilotima bradu. Razlog je jednostavan. Maska sa kisikom im možda neće savršeno pristajati.

3. Šta rade sa otpadom?

U avionu očito uvijek ima otpada, ali jeste li se ikada zapitali kamo taj otpad odlazi? Pa, svi avioni izgrađeni su s posebnim vakuumskim sistemom koji se nalazi u svim njihovim kupaonicama. Zbog razlike u pritisku između cijevi i toaletne sobe, izmet i urin putnika odlaze u spremnik.

Ovaj otpad se skladišti u posebnim sprenicim sve dok avion ne sleti. Prilikom slijetanja spremnici se prazne.

4. Kafa može biti odvratna

Po svaku cijenu trebate izbjegavati vodu koja se koristi za pripremu kafe u avionima, posebno ako je avion star. To je zato što se spremnici koji se koriste za skladištenje te vode rijetko peru. Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, najbolje je piti samo zatvorene napitke i najvažnije, flaširanu vodu.

5. Oluje su normalna stvar

Za svaku osobu koja se kvalificirala za profesionalnog pilota oluje su potpuno normalna stvar. , Svi profesionalni piloti su obučeni i pripremljeni za sve hitne slučajeve.

6. Široki osmijesi

Ako često letite, vjerovatno ste primijetili da posada uvijek pozdravlja putnike aviona ​​velikim osmijesima na licu. Jeste li se ikada zapitali zašto? To je zato što je posao stjuardesa uvjeriti sve koji uđu u avion da su sigurni.

Na taj način niko neće previše histerizirati u avionu.

Zbog toga stjuardese moraju održavati odlično raspoloženje i ako se nešto nepredviđeno dogodi unutar aviona, dio je njihovog posla je održite putnike mirnima.

7. Koketiranje s hostesama je uznemiravanje

Trebali biste poštivati ​​sve članove posade i biti pristoini prema njima. Zapravo, to je vaša dužnost kao putnika.

Nemojte ni pokušavati flertovati s jednom od hostesa bez obzira na to koliko privlačno izgledala. Postoji nekoliko prijavljenih slučajeva prinudnog slijetanja kako bi se izbacili ljudi koji su na neki način izazivali nelagodu članovima posade.

8. Mjere opreza kada piloti odlaze u tolaet

Kad bilo koji od pilota ode u tolaet, član posade ulazi u pilotsku kabinu i čeka da se pilot vrati. Ovo je zapravo sigurnosna mjera. Također biste trebali imati na umu da se svaki WC u avionu može otvoriti ne samo iznutra nego i izvana.

Na taj način, ukoliko se nekome desi neka nezgoda, upravitelj će moći lako otvoriti vrata WC -a.
Znak “zabranjeno pušenje” iza sebe ima sigurnosni mehanizam. To je dio mehanizma koji omogućuje otvaranje vrata izvana.

9. Ojačana vrata

Ako se pitate kako piloti komuniciraju sa stjuardesama, bit će vam drago znati da to rade kroz blindirana vrata i interfon. Izvještavanje se mora obaviti najmanje jednom svakih 40 minuta tijekom dana i svakih 20 minuta tijekom noći.

Ako se nešto dogodi u kabini, stjuardesa je dužna upotrijebiti kod za hitne slučajeve kako bi ušla u kabinu i riješila problem.

10. Svjetlo se namjerno isključuje

Tijekom polijetanja i slijetanja svjetla u kabini za putnike obično će biti prigušena. Ovo je namjeran potez kako bi se putnici navikli na mrak. U slučaju nužde, putnici će također moći jasnije vidjeti različite znakove izlaza u slučaju opasnosti.

U nekim slučajevima ipak neki članovi posade tvrde da je to način uštede energije.

11. Hrana za putnike

Posada poslužuje hranu ljudima i kako bi ih zabavila tijekom leta. Primijetite da vrijeme brže teče dok jedete.

12. Trebam li zaista isključiti telefon?

 

 

Nakon što uđete u avion, odmah vam savjetujemo da isključite telefone. To je zato što bi vaši telefoni tijekom polijetanja ili slijetanja mogli uzrokovati smetnje u komunikaciji između pilota i kontrolnog tornja. Međutim, nakon istraživanja dokazano je da kada koristite svoje elektroničke uređaje, nećete ni na koji način oboriti avion.

Ipak, pod uvjetom da niste sigurni u učinke koje vaš telefon ima dok ste u zraku, najbolje ga je ne koristiti.

13. Temperatura u avionu

Prema istraživanjima postoji veza između pritiska i temperature u avionu, te gubitka svijesti uzrokovanog nedostatkom kisika koji se obično naziva hipoksija. Razlog tome može biti pregrijavanje zraka koji se nalazi u kabini aviona. Piloti osiguravaju da su temperature u avionu na najnižim razinama, zbog čega se mnogi žale na smrzavanje u avionima.

Zato sljedeći put kad budete letjeli, ponesite sa sobom toplu jaknu.

14. Piloti govore samo ono što je potrebno

Možda ste primijetili da piloti vrlo malo govore. Zapravo govore samo ono što je potrebno, samo kontaktirajući putnike kad se jave turbulencije ili upozoravaju na vrijeme leta i vrijeme. Moraju to učiniti kako bi izbjegli bilo kakve strahove tijekom leta. Putnicima govore samo ono što trebaju znati.

Ne daju vam previše informacija, na primjer ako motori otkažu, to neće reći putnicima.
Posljednje što pilot želi je imati vrišteće putnike jer to može ometati čak i njih.

15. Maske s kisikom

U hitnim situacijama potrebno je nositi maske s kisikom. Kisik je dostupan samo 15 minuta, ali ne biste trebali paničariti. Ono što morate znati je da je 15 minuta dovoljno vremena da se avion dovede na sigurno. Osim toga, stjuardese će vam pomoći u hitnim slučajevima ako vam zatrebaju.

16. Odaberite udobnu obuću

Jer u slučaju hitne evakucije kako biste mogli lakše hodati. Takve evakuacije često uključuju hodanje po asfaltu i drugim vrstama površina koji bi vam mogli oštetiti ili ozlijediti stopala.
Izbjegavajte nošenje uske odjeće jer bi vam tijelo moglo nateći i postat će vam neugodno u njoj.

17. Kada se najviše događa nesreća?

Znamo da je pomalo zastrašujuće podijeliti ove podatke, ali ako ste veliki ljubitelj letenja, bit će vam zanimljivo znati kada se dogodi većina nesreća. Prema istraživanju, prve tri minute nakon polijetanja leta i posljednjih osam minuta prije slijetanja aviona događa se većina nesreća. Drugim riječima, pilot se suočava s najvećom poteškoćom kada je avion jedva u zraku.

 

Foto: genius-story.com

Leave a Reply