Novosti

Ovo su najodaniji psi na svijetu

Pogledaj koje su pasmine najodanije

Određene pasmine, poput lovačkih i pastirskih pasa, uzgajane su kako bi imale osobine snažnije povezane s odanošću, poput poslušnosti svom gospodaru i odgovaranju na komande. Na ovom ćemo popisu pogledati različite pasmine pasa poznate po svojoj odanosti (ne nekim određenim redosljedom), ali važno je imati na umu da njega i briga, a ne samo priroda, utiče na osobnine psa. A psi mješanci u domu u kojem su voljeni mogu biti nevjerojatno odani i privrženi kućni ljubimci.

Stafordski bul terijer

Poznati i kao psi dadilje, stafordski bul terijeri male su građe i kratkodlaki su. Potomak terijera i buldoga, ovaj je pas razvijen prvenstveno za borbu pasa, ali je takođe stalno bio na glasu kao odan porodični ljubimac, a posebno je odan djeci. Važno je da se ti psi rano socijalizuju s drugim kućnim ljubimcima, jer im istorija boraca daje tendenciju da ne odustaju kad ih neko izazove.

Šiba inu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yuzu 🍋 (@whenlifegivesyuzu)

Šiba inu drevna su pasmina pasa u Japanu, koji su lovili preko neravnih planina prije hiljadu godina. U SAD stigli su zajedno s japanskom vojnom porodicom 1950-ih, nakon što su gotovo izumrli tokom Drugog svetskog rata. Priča jedne posebno odane šibe po imenu Mari ovekovečena je u filmu nakon potresa u Japanu 2004. godine. Mari je svoja tri psića premestila na sigurno nakon što se kuća njihovog vlasnika srušila i uspešno probudila starijeg vlasnika i time mu spasila život. Helikopter je vlasnika prebacio na sigurno, a kad je uspio da se vrati dvije nedelje kasnije, Mari i njeni psići čekali su ga.

Bigl

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bo the Beagle 🐾 (@beagle_bo2020)

Biglovi su najpopularniji goniči među vlasnicima kućnih ljubimaca, poznati po svom veselom temperamentu i odanosti. Moderna pasmina razvijena je u Engleskoj u 19. veku kao gonič, inteligentan i s vrhunskim instinktima za praćenje. U istoriji su timski sarađivali s lovcima, a kao rezultat toga smatraju se blisko povezanim sa svojim vlasnikom.

Bernardinac

Bernardinci, koje obično nazivaju nježnim divovima, vrlo su strpljivi, ljubazni i pažljivi oko djece. Pre stotine godina monasi su koristili ovu moćnu i odanu pasminu kako bi pronašli i spasili putnike zakopane u lavinama u švajcarskim Alpama. Psi su prešli snježne nanose duboke desetine metara, pronašli zarobljene ljude i vratili se u samostane kako bi redovnike vodili do mjesta nestalih.

Pirinejski planinski pas

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Great Pyrenees (@great.pyrenees.gram)

Ovi veliki, radni planinski psi istorijski su uzgajani kako bi otjerali vukove i druge grabljivce da ne naštete stoki. Kao rezultat toga, poznati su po tome što su donekle teritorijalni, ali i zaštitnički nastrojeni prema svojim porodicama. Ovi psi imaju dvostruku dlaku koja se sastoji od spoljnog, vodonepropusnog sloja, kao i mekšeg, kraćeg unutarnjeg sloja.

Graničarski škotski ovčar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ego & Entitled (@expeditionego)

Uzgajivači pasa uzgajali su graničarske škotske ovčare oko granice (otuda i naziv) između Škotske i Engleske pred kraj 19. vijeka. Poznati su kao jedna od najinteligentnijih pasmina, ali trebaju dovoljno vježbanja i potsicajne igre kako bi bili zadovoljni, trčeći kilometre svaki dan kad „na poslu“ pasu ovce ili drugu stoku. Ovi radni psi poznati su po tome što im je urođena želja da udovolje svom vlasniku, a graničari nisu izuzetak, što ih obično čini vernim pratiteljima.

Bernski planinski pas

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wanda Podruczna (@wanda.p.13)

Takođe poznata pod nazivom Berneri, ova velika švajcarska radnička pasmina okarakterizovana je kao nežna i željna da ugodi, često usmeravajući pretežno svoju pažnju jednoj posebnoj osobi. Ove inteligentne pse obično je lako dresirati i ne reaguju dobro na grube metode dresure. U prosjeku kratko žive, između 7 i 10 godina.
Izvor: Stil.kurir.rs

Leave a Reply