Život

5 stvari koje će se dogodati vašem tijelu kada u potpunosti izbacite šećer iz prehrane

Šećer je često prva stvar koju želimo izbaciti iz prehrane kada se počnemo zdravo hraniti. Ali zapravo postoje dobri šećeri, poput šećerne trske ili onih koji se nalaze u voću i povrću, koji mogu biti od koristi vašem zdravlju i vašem izgledu. Kada se konzumiraju umjereno, dobri šećeri mogu zadovoljiti vaše sladokusce, smiriti živce, a možda čak i spriječiti debljanje.

1. Vaša kosa može rasti sporije.

Iako previše rafiniranog šećera ne čini nikakvu uslugu vašoj kosi, dodavanje malo šećerne trske vašoj prehrani moglo bi zapravo pomoći vašoj kosi da brže raste. Šećerna trska je prirodni diuretik i pomaže u izbacivanju toksina i uklanjanju viška soli iz vašeg tijela, olakšavajući rad vašim bubrezima. Kada vaši bubrezi ne rade ispravno, to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući gubitak kose.

Dodavanje malo šećerne trske u svoje dnevne obroke je jednostavan i ukusan način da dobijete sjajnu i gustu kosu.

2. Vaša koža može biti osjetljivija na oštećenja iz okoliša.

Iako je istina da hrana bogata dodanim šećerima može uzrokovati akne, zdravi šećeri, kao što je šećerna trska, mogu zapravo koristiti vašoj koži. Šećerna trska je bogata antioksidansima koji štite vašu kožu od slobodnih radikala koji uzrokuju pigmentaciju i prijevremeno starenje. Uživanje u nekoliko komadića tamne čokolade također vam može pomoći da jedete svoj put do blistave kože.

Bioaktivni spojevi u tamnoj čokoladi poboljšavaju protok krvi u koži i čine da izgleda i osjeća se podebljanije i hidratiziranije.

3. Možda ćete dobiti višak kilograma.

Potpuno eliminiranje šećera iz prehrane zvuči kao odlična ideja ako pokušavate smršaviti. Ali uskraćivanje slatkiša može dovesti do želje za šećerom što može uzrokovati prejedanje. Konzumacija umjerene količine tamne čokolade može vam dati osjećaj sitosti i zadržati te suvišne kilograme. Šećerna trska također može zadovoljiti vaše okusne pupoljke i potaknuti vaš metabolizam, što olakšava gubitak težine.

4. Promjene raspoloženja mogu se pogoršati.

Uvođenje drastičnih promjena u prehrani nikada nije lako, a potpuno izbacivanje šećera moglo bi uzrokovati da se osjećate nervozno. Studije su pokazale da konzumiranje male količine tamne čokolade dnevno može smanjiti razinu stresa i učiniti da se osjećate smirenije i sretnije.

5. Možda ćete se teže koncentrirati.

Kvalitetne tamne čokolade nikad vam nije dosta, a dobra vijest je da vam može pomoći da se pripremite za ispit ili veliku prezentaciju. Pokazalo se da tamna čokolada poboljšava protok krvi u mozgu, a umjereno je jedenje zdrav je i ukusan način da postanete pametniji.

Koliko šećera jedete svaki dan? Jeste li ga ikada pokušali potpuno prestati?

Leave a Reply