Novosti

Kako prepoznati špijunira li neko vaš telefon

Kako prepoznati špijunira li neko vaš telefon

Otkrivanje špijunskog softvera na vašem telefonu je teško jer će obično biti skriven ili raditi u skrivenom načinu rada.

Međutim, ako netko špijunira vaš telefon, postoje neki uobičajeni znakovi na koje možete paziti. Posebno biste trebali provjeriti ima li sumnjivih datoteka i aplikacija, neobičnog ili neispravnog ponašanja uređaja i čudnih poruka.

Evo 10 najčešćih znakova da neko špijunira vaš telefon:

1. Nepoznate aplikacije

Iako je najsofisticiraniji špijunski softver skriven, ljudi povremeno zloupotrebljavaju aplikacije poput aplikacija za roditeljsku kontrolu kako bi špijunirali druge.

Ako netko špijunira vaš telefon pomoću jedne od ovih aplikacija, tada će se špijunski softver sakriti na vidiku.

Na telefonu potražite sve nepoznate aplikacije koje se ne sjećate da ste preuzeli. Uobičajene na koje treba obratiti pažnju su Net Nanny, Kaspersky Safe Kids, Norton Family i Qustodio.

2. Vaš uređaj je ‘Rooted’ ili ‘Jailbroken’

‘Rooting’ Android uređaja ili ‘jailbreaking’ iOS uređaja omogućuje korisnicima da zaobiđu službene trgovine aplikacija i instaliraju neodobrene aplikacije.

Ako je vaš uređaj rootan ili jailbreak, a vi to niste učinili, to je jak pokazatelj da se nešto sumnjivo događa.

Da biste provjerili je li Android uređaj rootan, preuzmite aplikaciju pod nazivom Root Checker.

Da biste provjerili je li iOS uređaj jailbreakiran, potražite aplikaciju pod nazivom ‘Cydia’. Cydia je aplikacija koja se koristi za instaliranje softvera na jailbreak telefone. Ako ga pronađete na svom uređaju, onda je gotovo sigurno da je vaš telefon jailbreak.

*SAVJET STRUČNJAKA: Kada kupite rabljeni telefon, vrijedi ga vratiti na tvorničke postavke kako biste bili sigurni da nije jailbreak ili rootan. Saznajte kako to učiniti ovdje: Android ili iPhone.*

3. Baterija se brzo prazni

Ako špijunski softver radi neprekidno, može vam isprazniti bateriju brže nego inače. Ipak, sve baterije s vremenom degradiraju, stoga tražite značajnu i iznenadnu promjenu, a ne postupno propadanje.

Ako primijetite iznenadnu promjenu, provjerite jesu li neke nedavno instalirane ili ažurirane aplikacije odgovorne prije nego što zaključite da imate problem. Često smo iznenađeni koliko neke aplikacije društvenih medija mogu biti gladne energije.

4. Vaš telefon postaje jako vruć

Ako je vaš uređaj vruć, to može biti znak da vas netko špijunira pokretanjem špijunskog softvera u pozadini.

Ovo je posebno važno ako se vaš telefon zagrijava čak i kada ga ne koristite ili kada ga jedva koristite.

*NAPOMENA: Slično, ako dođe do naglog pada brzine obrade vašeg telefona, to može biti zbog špijuniranja. Kako je više njegovih resursa usmjereno na špijunsku aplikaciju, vaš telefon može početi raditi osjetno sporije.*

5. Neobično velika potrošnja podataka

Neobičan porast količine podataka koju vaš telefon troši ponekad može biti znak da špijunski softver radi u pozadini.

Špijunska aplikacija treba koristiti podatke za slanje informacija natrag počinitelju, tako da porast u korištenju podataka može ukazivati ​​na lošu igru.

Da biste provjerili svoje mobilne podatke na iPhoneu, idite na Postavke, a zatim na Mobilni podaci. Možete vidjeti ukupnu potrošnju podataka ili se pomaknuti prema dolje da biste vidjeli koliko mobilne podatke troše pojedinačne aplikacije.

Da biste provjerili upotrebu mobilnih podataka na Androidu, idite na Postavke> Mreža i internet> Upotreba podataka. U odjeljku Mobile vidjet ćete ukupnu količinu mobilnih podataka koju koristi vaš telefon. Dodirnite Upotreba mobilnih podataka da biste vidjeli kako se vaša upotreba podataka promijenila tijekom vremena. Odavde možete identificirati sve nedavne skokove.

*NAPOMENA: Ove mjere prate samo upotrebu mobilnih podataka (tj. podataka koje koristite kada niste povezani na WiFi). Ako je vaš telefon uvijek povezan s WiFi mrežom, to vam neće biti od velike pomoći u prepoznavanju špijunskog softvera.*

Uz to, neki Android telefoni nude i opciju “Prikaži korištenje Wi-Fi podataka”. Koristite ovo da pratite koliko podataka vaš telefon koristi dok je povezan na WiFi.

Opet, velika potrošnja podataka nije uvijek rezultat špijunskog softvera. Najprije ćete morati isključiti legitimne aplikacije provjerom potrošnje podataka i ponašanja pojedinačnih aplikacija.

Na primjer, uznemirili smo se kad smo vidjeli da se naši podaci koriste kao skokovi, sve dok nismo otkrili da naša nova aplikacija za podcast preuzima puno prethodnih epizoda.

6. Čudna aktivnost u stanju čekanja

Vaš telefon i dalje može primati poruke i pozive kada je u stanju čekanja (ili u stanju mirovanja), ali ne bi trebao svijetliti ili proizvoditi buku iz bilo kojeg drugog razloga. Ako jest, onda je to možda simptom špijunskog softvera.

Slično, zaslon vašeg telefona trebao bi biti isključen, a ne samo zatamnjen kada je u stanju čekanja.

7. Problemi s isključivanjem telefona

Špijunske aplikacije ponekad mogu ometati proces isključivanja telefona tako da se uređaj ne može ispravno isključiti ili je potrebno neuobičajeno dugo vremena da to učini.

Edward Snowden je 2014. otkrio NSA tehnologiju koja sprječava da se telefoni potpuno isključe, kako bi ih potom koristili u svrhe prisluškivanja. Ovo je rezultat vrlo sofisticiranog i visoko ciljanog napada, ali pokazuje da je ovaj oblik špijuniranja moguć

NAPOMENA: Česta i naizgled nasumična ponovno pokretanje također mogu biti pokazatelj da na vašem telefonu postoji špijunski softver.

8. Neparne SMS poruke

Tekstualne poruke mogu koristiti špijunski i zlonamjerni softver za slanje i primanje podataka. Ako vidite odlazne poruke koje niste poslali, vjerojatno je to znak da nešto nije u redu.

Pazite i na neobične dolazne poruke. Primitivne špijunske aplikacije ponekad će koristiti SMS poruke za komunikaciju sa svojom bazom. Poruka će obično biti na neki način kodirana ako je povezana sa špijunskom aplikacijom.

Tu su i usluge poput Cerberusa koje šalju skrivene naredbe unutar SMS poruka koje mogu natjerati vaš telefon da snimi sliku i pošalje je e-poštom počinitelju, obriše vašu SD karticu, snimi screenshot i mnoge druge invazivne stvari.

9. Automatsko ispravljanje se loše ponaša

Keyloggeri su oblik špijunskog softvera koji bilježi sve vaše pritiske tipki. Netko tko špijunira vaš telefon mogao bi koristiti keylogger za snimanje vaših poruka i podataka za prijavu.

Jedan od mogućih znakova da netko možda koristi keylogger za špijuniranje vašeg telefona je sustav za automatsko ispravljanje koji se loše ponaša. Keylogger ometa način rada funkcije autoispravka, pa ako primijetite da djeluje čudno ili radi znatno sporije nego inače, to može značiti da netko špijunira vaš telefon.

10. Kvaliteta screenshota

Ako primijetite da je kvaliteta snimki zaslona lošija od očekivane, to bi mogao biti rezultat špijunskog softvera, navodi Malwarebytes.

*OPREZ: Ovi simptomi nisu isključivo za špijunski softver. Mogu ih uzrokovati i drugi oblici zlonamjernog softvera. Adware, na primjer, može usporiti vaš telefon i potrošiti podatke.*

Slično, postoje web stranice koje potajno rudare vaše ‘rezervne’ CPU resurse koji mogu potrošiti više od 5% energije baterije u deset minuta.

U tim se slučajevima vaš uređaj iskorištava, ali ne morate nužno biti špijunirani.

Leave a Reply