Novosti

Priča o najpametnijem čovjeku koji je ikada živio i zašto niste čuli za njega

IQ Alberta Einsteina procijenjen je na 160, koeficjent inteligencije Issaca Newtona na 190, a koeficjent inteligencije Marka Zuckerberga na 152. Ove svjetski poznate osobe smatraju se izvanrednim genijima.

Međutim, jednom je postojala osoba s IQ-om između 250 i 300! William James Sidis bio je čudo od djeteta i izvanredan matematičar koji je postao najbriljantniji čovjek koji je ikada hodao Zemljom. Bio je talentirani pisac, ali i majstor raznih dijalekata. Nažalost, malo je ljudi čulo za njega.

S osam godina je mogao govoriti osam jezika.

William je rođen 1898. u New Yorku. Boris, njegov otac, bio je briljantan psiholog s četiri diplome s Harvarda. Njegova majka je također bila liječnica. Budući da su mu oba roditelja bili genijalci, očekivalo se da će i William James Sidis biti bistar, ali njegov je IQ bio znatno iznad prosjeka.

Mogao je čitati New York Times s 18 mjeseci. Do svoje osme godine naučio je latinski, grčki, francuski, ruski, njemački, hebrejski, turski i armenski. Uz tih osam jezika, stvorio je vlastiti, koji je nazvao “Vendergood”.

Postao je najmlađi student na sveučilištu.

Njegov otac, koji je bio dobro svjestan njegovog intelekta, pokušao ga je upisati na Harvard, ali je odbijen jer je William tada imao samo 9 godina. William je postao najmlađa osoba koja je primljena na Harvard 1909. kada ga je institut prihvatio dvije godine kasnije. Do 1910. njegove su matematičke vještine napredovale do te mjere da je umjesto toga počeo obrazovati svoje učitelje, čime je dobio nadimak “čudo od djeteta”. Sa 16 godina diplomirao je umjetnost.

Odlučio je živjeti povučeno.

Možda je iscrpljujuće biti slavan, pogotovo ako ste tome izloženi u ranoj dobi. Ubrzo nakon diplomiranja, William je obavijestio novinare da želi živjeti “idealan” život, koji je opisao kao život samoće.

Njegov izbor odražavao je pritisak pod kojim je bio od djetinjstva, uz neželjenu slavnu osobu. U tom razdoblju Amerika je mislila da bi ispravno obrazovanje moglo pretvoriti djecu u čuda. Williamov otac, talentirani psiholog, bio je odlučan u namjeri da njegov sin zablista poput zvijezde. Da bi to učinio, koristio je vlastite psihološke tehnike kako bi odgajao i vozio svoje dijete. William je volio studirati kao mladić, ali kao odrasla osoba, njegov se pogled promijenio i zamjerio je ocu zbog toga. Godine 1923., kada je Boris umro, William je odbio doći na njegov pokop.

Dobio je 18 mjeseci zatvora.

Unatoč tome, drugi će ga prepoznati, ostavljajući mu malo izbora nego da ponovno promijeni posao. Novinari su ga 1924. primijetili kako radi posao od 23 dolara tjedno, ponovno je dospio na naslovnice, ali ovaj put se rugao njegovoj inteligenciji i tvrdio da više nije sposoban izvoditi ono što je postigao kao mladić. To nije bio slučaj, jer je William tijekom života napisao nekoliko vrijednih djela pod raznim pseudonimima.

Bio je socijalist i prigovarač savjesti iz Prvog svjetskog rata. U stvarnosti, uhvaćen je u Bostonu 1919. zbog pobune koja je postala nasilna, te je osuđen na 18 mjeseci zatvora. Njegovi su roditelji, s druge strane, otkrili metodu kako ga zadržati iz zatvora tako što su ga zatvorili na dvije godine u svoj sanatorij.

U 46. godini života tragično je preminuo.

William je cijeli svoj život proveo razbijen i sam. Radio je kao mitraljezac i radio manje poslove kako bi sastavio kraj s krajem, otuđen od obitelji. Godine 1944., tip koji je imao potencijal preobraziti svijet umro je prerano kao nitko, u dobi od 46 godina, od krvarenja u mozgu. Začudo, njegov otac je preminuo od iste bolesti.