Novosti

Evo kako se trebate ponašati u najtežim situacijima kada vas zadesi ovih 6 stvari

Možda smo čuli da netko kaže da opekline možete liječiti maslacem ili da je moguće isisati otrov iz uboda. Koliko god ova popularna uvjerenja bila privlačna, nisu potkrijepljena znanošću i, da stvar bude još gora, mogla bi čak i postati štetna, piše Brightside.me

Kako pomoći zacijeliti ranu

Brigtside.me

Loše su nas savjetovali o čudima koja masti mogu učiniti ako imate ranu. Zapravo, veća je vjerojatnost da ćete razviti osip od njihovog korištenja nego izliječiti ogrebotinu. Osim ako je rana preduboka, u tom slučaju trebate otići u hitnu pomoć, možete je liječiti kod kuće, ali pazite da ne čekate dugo prije konzultacije sa svojim liječnikom.

Što učiniti: Ponekad je najjednostavnije rješenje ono pravo. Očistite ranu hladnom vodom i glicerinskim sapunom bez mirisa. Kad se osuši, stavite zavoj.

Kako se nositi s nestankom struje

Brigtside.me

Ovakvi događaji obično nas zateknu nespremne i, ako nismo dobro pripremljeni ili informirani, mogli bismo ovu situaciju pretvoriti u potpunu katastrofu. Nemojte biti heroj i pokušajte sami riješiti problem. Dodirivanje srušenih vodova može uzrokovati strujni udar. Također, paljenje svijeća je tako prošlog stoljeća. Možda ćete na kraju izazvati nenamjerni požar i, štoviše, ne nude dovoljno jako svjetlo.

Što učiniti: uvijek unaprijed budite spremni za ovakve hitne slučajeve stvaranjem plana za nepredviđene situacije. Opskrbite se korisnim potrepštinama kao što su svjetiljke i flaširana voda i pobrinite se da vaša obitelj zna gdje ih držite. Također možete uložiti u generator kako bi najvažniji uređaji radili sve dok se struja ponovno ne uključi.

Kako se otresti nekoga tko vas prati

Brigtside.me

Ako primijetite da vas netko možda prati, velika je vjerojatnost da ćete pokušati ubrzati tempo i krenuti ravno kući. Međutim, time biste se mogli dovesti u potencijalno opasniju situaciju. Napadač bi mogao pokušati ući s vama. Ako ne, sigurno će znati vašu adresu i mogli bi se vratiti i uhvatiti vas nespremnog.

Što učiniti: prvo provjerite prati li vas osoba. Pokušajte prijeći ulicu ili se skretati na različite načine da vidite jesu li još uvijek iza vas. Ako jesu, pokušajte ostati mirni i uputite se prema gužvi poput kafića. Također biste mogli pokušati vikati “vatra” kako biste privukli pozornost ljudi oko sebe. To će vjerojatno prestrašiti počinitelja.

Kako preživjeti toplinski val

Brigtside.me

Nadmudrivanje majke prirode može biti presudno kada temperature porastu na alarmantno visoke razine. Bez obzira na godine ili zdravlje, svatko može doživjeti toplinski udar. Žeđ nije pokazatelj koliko ste hidrirani jer je vaše tijelo već izgubilo tekućinu u trenutku kada ste žedni. Vodu ne biste trebali zamijeniti sportskim pićima jer većina sadrži kofein koji će vas dodatno ožeđiti

Što učiniti: čak i ako niste gladni, pokušajte jesti male obroke koji su bogati hranjivim tvarima tijekom dana. Začinjena hrana tjera vas da se znojite i, stoga, pomaže da vaša središnja temperatura padne. Također, pazite da pijete puno vode i budite svjesni simptoma dehidracije, kao što su ubrzani rad srca, mučnina, nesvjestica, vrtoglavica ili umor.

Kako postupiti ako vas ubode škorpion

Brigtside.me

Škorpioni se smatraju tihom prijetnjom jer se obično skrivaju na najneočekivanijim mjestima, čak i u vašim cipelama. Iako većina uboda nije ozbiljna, svakako se obratite liječniku. Nemojte ići sav Rambo i pokušavati isisati otrov jer to uopće neće pomoći. Također, led u ovom slučaju neće biti od pomoći i može se vratiti, povećavajući intenzitet boli.

Kako sigurno pobjeći od prijetećih pasa

Brigtside.me

Razlozi zbog kojih pas može napasti nisu toliko jasni. Ali ono što trebate znati je da pokušaj da se psu zaprijeti vičući ili udarajući ga nikad nije dobra ideja jer će ga to samo još više naljutiti. Niti biste trebali pokušavati pobjeći jer će, velike su šanse, juriti za vama.

Što učiniti: ako nosite jaknu ili kaput, nježno ga skinite i stavite na životinju. Uspjet ćete pobjeći ometajući ga. Ako postoji više od jednog psa, pokušajte stajati uza zid štiteći vaša vitalna područja: lice, prsa i grlo. Na ovaj način vas neće moći okružiti, ostavljajući vas još ranjivijim.