NaukaNovosti

Evo kako su današnje životinje izgledale prije nego što su evoluirale, neke će vas šokirati kako su izgledali (11 fotografija)

Ah, evolucija, to je smiješna stvar. Za nas je teško zamisliti pretpovijesni svijet, toliko različit od onoga što poznajemo, zajedno sa čudnim stvorenjima koja su ga nastanjivala. Na primjer, u kambrijskom razdoblju ocean je bio plitak i sunce nikada nije zašlo. Svaki dan je bila nedjelja ujutro i nikad nije bilo mraka. Životinje su upravo izmislile da jedu jedna drugu, a očne jabučice bile su u modi. Misliti da su naše mačke i psi potječu od tih tipova je u najboljem slučaju zapanjujuća.

1. Kitovi

depositphotos.com

Moćni oceanski divovi posjeduju najskromnije porijeklo. Svi kitovi, uključujući orke i dupine, potječu od životinje veličine mačke i izgleda miša, zvane Indohynus, koja ne samo da je živjela na kopnu nego je bila i vegetarijanac. Slučaj Indohyusa je evolucija koja je odlučila napraviti dvostruki okret nakon što je većina njegovih rođaka puzala po kopnu i natjerala ove tipove da se vrate u vodu.

Kicker? Kitovi su bliski rođaci krava i s njima dijele isto porijeklo.

2. Žirafe

unsplash.com

3. nilski konji

Najveći grabežljivac koji je ikada lutao zemljom zvao se Andrewsarchus. Samo glava čudovišta bila je duga gotovo 32,8 inča (1 metar) – polovica je bila njuška i čeljusti s velikim zubima. Zamišljali bismo da je takav mesožder predak vukova ili hijena, ali ne, njihov najbliži živi rođak je nilski konj. Očigledno, ti veliki zubi postoje u obitelji.

unsplash.com

4. Lijenčine

unsplash.com

unsplash.com

Lijenci su neka vrsta evolucijskog pada iz milosti. Današnji lijenci su iznimno spore, nespretne i ranjive drvene životinje koje većinu svog života provode spavajući. Čudo je kako su uopće preživjeli kao vrsta. Njihov prethodnik, Megatherium, s druge strane, bio je divovska elektrana na kopnu, sposobna u borbi sa špiljskim medvjedima i mamutima. Bili su ogromni kao današnji slonovi, ali su mogli težiti i više od 4 tone.

5. Pangolin

unsplash.com

Suprotno svom nazivu, Hyaenodon nije u srodstvu s hijenama. Unatoč svom psećem izgledu, velikim zubima i načinu života mesoždera, ni on nije povezan sa psima. Umjesto toga, njegov najbliži moderni rođak je… pangolin, najpristojnija životinja na svijetu. U kojem su se trenutku ovi četveronožni veliki grabežljivci pretvorili u male ljuskave dvonošce koji jedu mrave i druge kukce nije jasno, ali možda je to pravi vukodlak našeg svijeta.

6. Svinje

unsplash.com

Moderne svinje, veprovi i svinje nisu ništa za kihanje: oni su vrlo inteligentna, snažna, glomazna i brza stvorenja, već dobra kombinacija za evolucijski uspjeh. Međutim, u prošlosti su svinje bile mnogo veće, moćnije i zastrašujućeg izgleda. Umjesto kljova, imali su velike očnjake. Baš kao i moderne svinje, Entelodon je bio svejed, ali budući da je imao uvredljive sposobnosti da lako uništi plijen, uvelike se nagnuo grabežljivom načinu života. Nadalje, lovili su u čoporima.

Nije ni čudo što je sebi zaradio nadimak “paklena svinja”.

7. Konji

unsplash.com

Konji se često koriste kao simbol elegancije, plemenitosti i brzine, pa bi djevojke s konja bile prilično razočarane kada bi otkrile da je prapovijesni “konj”, Brontotheriidae, bio životinja sličnija nosorogu. Bili su teško postavljeni, imali su spor tenk, relativno kratke noge i čudno oblikovane dvostruke rogove.

8. Armadilosi

unsplash.com

Ova transformacija nije bila tako drastična kao neke druge na popisu, uglavnom samo na temelju veličine. Predak modernih oklopnika, Glyptodon, bio je otprilike iste veličine i težio je koliko i Volkswagenova buba.

9. Psi i medvjedi

unsplash.com

Iznenađujuće, psi i medvjedi imaju zajedničkog pretka i izgledalo je kao da niti jedan od njih.

10. Nosorozi

unsplash.com

Najpoznatija stvar kod nosoroga su, naravno, njihovi rogovi. Stoga je čudno pomisliti da su njihovi preci bili potpuno bezrogi. U isto vrijeme, Indricotherium je bio najveći kopneni sisavac koji je ikada postojao, nadmašivši slonove za milju – bili su dugi oko 7,4 metra (24,3 stope) i teški između 15 i 20 tona.

Kao zabavna činjenica, borbena vozila iz filmske sage Ratovi zvijezda bila su u velikoj mjeri inspirirana bliskim rođakom Indicotheriuma, Paraceratheriumima.

11. Ptice

unsplash.com

Unatoč tome što su u filmovima prikazani kao ljuskavi gmazovi, većina dinosaura mnogo je bliža pticama nego gušterima. Tehnički gledano, sve moderne ptice su dinosi, ali nisu svi dinosi bili ptice, već samo skupina zvana teropodi, koja je uključivala ikone T-rexa, velociraptore i sve druge dvonožne dino-dinose koji jedu meso. Uostalom, ptice “grabljivice” se tako zovu s razlogom.

Bonus: životinje koje su izgledale potpuno isto – morski psi

unsplash.com