Novosti

8 stvari o higijeni tijela koje vjerojatno radite pogrešno, posebno obratite pažnju na uši

Od djetinjstva imamo svakodnevnu higijenu tijela, ali ponekad ne shvaćamo da su neke stvari učinjene krivo. Čak i jednostavno pranje zubi ima više nijansi nego što ste očekivali. A ako ih ne slijedite, možete sebi naštetiti još više.

1. Nošenje uložaka za gaćice cijeli dan

Depositphotos.com

Stručnjaci ne preporučuju nošenje uložaka za gaćice tijekom cijelog dana. Treba ih mijenjati svakih 3-5 sati. Dodatno, menstrualne uloške treba mijenjati svaka 4 sata, a u slučaju da su teški, bolje ih je mijenjati svaka 2 sata. Za menstrualne čašice, preporučeno vrijeme nošenja je 4-6 sati.

2. Korištenje ubadača ili oštrih šiljastih predmeta za čišćenje ušiju

Depositphotos.com

Liječnici preporučuju da budete oprezniji s ušima i prestanete ih čistiti Q-tipovima. Nemojte čistiti uši ničim manjim od krpe na prstu. Studije također ne preporučuju korištenje svijeća za uši jer nisu učinkovite, pa čak mogu uzrokovati ozljede.

3. Piling kože svaki dan

Depositphotos.com

Nova koža se obnavlja svakih 6 tjedana, a agresivan piling zapravo dovodi do suhe i nadražene kože. Korištenje lufe pod tušem je zapravo mehanički piling. Držite se korištenja lufe samo dva puta tjedno.

4. Mijenjanje uložaka manje od jednom godišnje

Depositphotos.com

Bolje je zamijeniti uloške između 6-12 mjeseci redovitom upotrebom. Prije svega, stari ulošci prestaju podržavati vaš luk. Drugo, počinju loše mirisati zbog bakterija. Zato nije zdravo nositi cipele bez čarapa.

5. Ne trljati pazuhe

Depositphotos.com

Stručnjaci kažu da je i vašim ispod pazuha potreban piling, pogotovo ako se brijete. Lufom nanesite piling za tijelo, a zatim nježno napravite piling. Ako vam je koža ispod pazuha osjetljiva, koristite sredstvo za čišćenje lica.
Dvaput tjedno ih pilingirajte.

6. Korištenje antibakterijskog sapuna na licu

Depositphotos.com

Jače ne znači bolje. Zdravije je izbjegavati sredstva za čišćenje koja čine vašu kožu suhom i nadraženom. Stoga izbjegavajte grube sapune, uključujući i one antibakterijske. Antibiotik u takvim sapunima uklanja hidratantna ulja s kože.

7. Svakodnevno korištenje antibakterijskog sapuna za ruke

Depositphotos.com

Bolje je preskočiti korištenje antibakterijskog sapuna svaki dan za ruke. Proizvođači nisu dokazali da su sastojci sigurni za svakodnevnu upotrebu i dulje vrijeme. Također, nema dokaza da je obični sapun manje učinkovit.

8. Korištenje pritiska tijekom pranja zubi

Depositphotos.com

Studija je pokazala da više od laganog pritiska na zube ili četkanje dulje od 2 minute ne čini ih čišćima. Štoviše, može povećati rizik od problema s oralnim zdravljem.

Koje točke su za vas bile iznenađenje? Koliko često koristite lufu za pranje?