NaukaNovosti

Evo šta će se dogoditi vašem tijelu ako postite samo 3 dana

1. Vaše stanice mogu se brže samoobnavljati.

Photo: Brightside

Koža odrasle osobe pokriva otprilike 2 četvorna metra površine i predstavlja oko 20% ukupne tjelesne težine. Post u vodi pokreće samoobnavljanje stanica kože. Istraživači sugeriraju da proces počinje nakon 18-20 sati posta i dostiže vrhunac nakon 48-72 sata. Nadalje, proces obnove stanica također može zaštititi od Alzheimerove i srčanih bolesti.

2. Može sniziti vaš krvni tlak.

Photo: Brightside

Post samo u vodi može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, što je jedna od najozbiljnijih bolesti od kojih suvremeni svijet pati. Post pokazuje obećavajuće rezultate, čak i kod osoba s graničnim visokim krvnim tlakom kada su postile pod liječničkim nadzorom.

3. Može potaknuti vaš metabolizam.

Photo: Brightside

Hormoni inzulin i leptin igraju ključnu ulogu u metabolizmu tijela. Inzulin pomaže pohranjivati ​​hranjive tvari iz krvotoka, dok leptin služi kao hormon sitosti. Istraživanja pokazuju da bi gladovanje na vodi moglo učiniti vaše tijelo osjetljivijim na ove hormone. Viša razina osjetljivosti povećava učinkovitost ovih hormona, što znači da će vaše tijelo moći smanjiti šećer u krvi i spriječiti pretilost.

4. Može spriječiti neke kronične bolesti.

Photo: Brightside

Smatra se da post na vodi smanjuje rizik od kroničnih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca. Nadalje, istraživanja na životinjama sugeriraju da gladovanje u vodi može potisnuti gene uključene u rast stanica raka. To također može učiniti kemoterapiju učinkovitijom.

5. Može potaknuti rad mozga.

Photo: Brightside

Post je prvi put propisan kao tretman za epilepsiju prije više od 2000 godina. Štoviše, istraživanja pokazuju da post pomaže razbistriti um i napuniti osjetila, a istovremeno stimulira rad mozga. Također, post može poboljšati kognitivnu funkciju, zaustaviti kognitivni pad povezan sa dobi, smanjiti neurodegeneraciju, smanjiti oštećenje mozga i poboljšati funkcionalni oporavak nakon moždanog udara.

6. Možda ćete izgubiti koji kilogram.

Photo: Brightside

Prednost koja se najčešće povezuje s postom je gubitak težine. Gubitak težine se događa kada vaše tijelo prijeđe iz stanja nahranjenosti u stanje gladovanja. Bez hrane za sagorijevanje energije, vaše tijelo počinje sagorijevati tjelesnu masnoću (pohranjeno gorivo) kako bi nastavilo trčati. Na dan posta od 24 sata izgubit ćete oko trećinu ili pola kilograma masti, a ne vode.