Novosti

15+ stvari s kojima se susrećemo svaki dan, ali nemamo pojma čemu služe

Ponekad se toliko naviknemo na stvari oko sebe da i ne razmišljamo za što su zapravo stvorene. Bilo da se radi o cipelama s petom, zarezu na dnu šalice ili zakovicama na trapericama.

Zakačka na kolicima

Ovakav dizajn kolica nije nečiji hir. Na šarke možete objesiti torbu ili vrećice s krhkim kupnjama, poput jaja.

“Kraće hlačice” na najlonke


Ovaj element može imati 2 funkcije odjednom: ispravljanje figure i povećanje čvrstoće proizvoda na ranjivom mjestu.

Figurirana čačkalica

Mnoge čačkalice imaju vrh s uzorkom. Ali nije za ljepotu, nego da se može odlomiti i napraviti stalak za čačkalice da ne dodiruje stol.

Traka unutar šešira 

Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Ovako mali dio ima čak 2 funkcije: fiksira šešir na glavi, a također upija znoj, sprječavajući njegovo otjecanje na lice.

Mikrovalna pećnica od topljenog stakla

Prozor u mikrovalnoj pećnici nije zato što proizvođači ne žele da gledate svoju hranu. I zato što je Faradayeva stanica ta koja štiti ljude od mikrovalnog zračenja.

Horizontalna donja petlja na košulji

Ne događa se na svim majicama. No, ipak, i ovaj dio ima svoju svrhu: takva omča čvršće drži gumb, jer se donji dio košulje trlja o hlače i remen, a pokreti tijela su samo horizontalni, što nije moglo izdržati okomitu omču.

Oznake u boji na gumi

Često na gumama postoje raznobojni tragovi koji su alarmantni. Međutim, oni ne govore o braku, već samo pomažu da se guma pravilno ugradi, s obzirom na njezino najteže i najlakše mjesto.

Rupa na sudoperu

Ova rupa, naravno, štiti od prelijevanja sudopera. I također osigurava izlaz zraka iz odvoda, inače će voda teći presporo.

Zakovice na trapericama

Ovo je pozdrav iz daleke prošlosti, kada su traperice bile radna odjeća. Tada su zakovice osiguravale čvrstoću džepova i mogli su sigurno nositi sve vrste utega.

Preklop od tkanine u kompletu s novom stvari

Ovaj komad tkanine uopće nije potreban za zakrpe, kao što su mnogi od nas mislili. I kako bi provjerili kako će se tkanina ponašati prilikom pranja i glačanja.

Krzno na kapuljači

Krzno ometa protok zraka i štiti lice od vjetra – to je bila njegova izvorna funkcija.

Duge petlje na stvarima

Takve su petlje ušivene na stvari kako bi se lakše objesile. Šarke sprječavaju da odjeća sklizne s ramena i deformira tkaninu.

Izdužena leđa na polo majici

U početku, polo-sportska odjeća koja je bila uvučena u kratke hlače ili hlače, a kada je nagnuta, ne bi smjela otkriti tijelo.

Zarez na dnu šalice

Korisnici interneta sugeriraju da ovaj usjek omogućuje otjecanje vode kada se šalica okrene. I zahvaljujući njemu ne dobivate vakuum i šalica “ne sisa” na tanjurić.

Petlja na reveru sakoa

U ovu omču se ubacuje rupica, ali za to ne prave omču. Činjenica je da su u početku jakne imale i gumb na drugom reveru kako bi muškarac po potrebi mogao zakopčati sako na vrh. Sada gumb na reveru više nije prišiven, a omča ostaje.

“Džep” na ulošku gaćica

Jasno je da su ulošci na donjem rublju napravljeni za udobnost. Ali zašto postoji džep? Zapravo, mnogi proizvođači jednostavno ne smatraju potrebnim trošiti vrijeme i trud na šavove s obje strane, jer to ne utječe na kvalitetu proizvoda. Na bešavnom donjem rublju, gusset je obično zalijepljen s obje strane.

Cipele na petu

Ovo je detalj obuće s kojom je zgodno držati stremen tijekom vožnje. No dogodilo se da se peta pretvorila u moderan ženski čip, a u XVIII stoljeću dame su nosile cipele s petom kako bi im noge izgledale manje.