Novosti

7 psiholoških razloga zašto nam netko izgleda privlačnije

Skloni smo misliti da je ljepota u očima promatrača. No, kao što studija sugerira, to nije nužno istina. Zapravo, istina je negdje u sredini. Standardi privlačnosti su, doista, široko podijeljeni, međutim, naše osobne preferencije također igraju prilično veliku ulogu.

1. Zjenice

Foto: Brigtside.me

Zjenice mijenjaju svoju veličinu kao odgovor na emocije, postajući veće kada smo sretni. Neka istraživanja su pokazala da ljude s velikim zjenicama podsvjesno smatramo privlačnijima jer to ukazuje na njihov zajednički interes za nas. U prošlosti su Talijanke namjerno širile zjenice koristeći otrovni ekstrakt iz biljke belladonna kako bi izgledale privlačnije muškim proscima.

2. Udio struka

Foto: Brigtside.me

Omjer struka i bokova oduvijek se smatrao jednom od najvažnijih karakteristika ženskog izgleda. A kako pokazuju neka istraživanja, što je omjer struka i bokova niži, to se žena muškarcu čini privlačnijom.

3. Simetrija lica

Foto: Brigtside.me

Istraživači su potvrdili da simetrična lica ocjenjujemo privlačnijima od onih s manje simetrije jer ih naši vizualni receptori mogu puno lakše obraditi. Drugi razlog za to je što biološki povezujemo simetrična lica s dobrim genima.

4. Prosječnost

Foto: Brigtside.me

Kao što studija pokazuje, preferiramo izgled koji nam izgleda prosječnije. A to može imati različita objašnjenja: ili to povezujemo s biološkim prednostima kao što su dobri geni, ili naš mozak jednostavno preferira tipičnija lica.

5. Dijeta

Foto: Brigtside.me

Postoji mala studija koja pokazuje da preferencije hrane zapravo mogu učiniti muškarca privlačnijim ženi. Miris muškaraca koji su nedavno jeli voće i povrće smatrao se mnogo poželjnijim od muškaraca koji su uglavnom jeli hranu poput kruha i tjestenine.

6. Glas

Foto: Brigtside.me

Prema istraživanjima, žene niže glasove muškaraca povezuju sa zrelošću, pa ga smatraju privlačnijim.

7. Miris

Foto: Brigtside.me

Ženski miris zapravo može utjecati na to koliko se muškarcima čine privlačnima. Ali to vrijedi za određeni miris: onaj koji se temelji na ženskim reproduktivnim hormonima. Kako istraživanja pokazuju, žene su muškarcima puno privlačnije u fazi ovulacije jer je razina hormona u ovom trenutku viša u sredini ciklusa, što ukazuje na njihovu plodnost.