Novosti

10 moćnih psiholoških trikova da uvijek dobijete ono što želite

Ponekad se nađemo u situacijama u kojima jedva možemo kontrolirati svoje postupke. U ovom slučaju, to se ne odnosi na emocionalne izljeve, već na situacije u kojima netko pokušava upasti u vaš um i tamo promijeniti stvari.

10. Senzacionalizam i hitnost

Poriv da se bude dio zajednice bitna je primitivna potreba. Web stranice za rezervacije hotela vrlo često koriste ovaj trik. Kada obavještavaju ljude, najčešće se koriste sljedeće fraze: Ostala je samo jedna soba; Upravo je rezervirana ista soba; 2 osobe trenutno gledaju ovaj oglas. U 90% situacija to je trik.

9. Miješanje činjenica i mišljenja

Glavna zadaća svakog manipulatora je staviti vas u iluzorno okruženje tako da manipulaciju ne primijetite već je doživljavate kao splet okolnosti. Na primjer, ako nekoga trebate otpustiti, prvo ćete pokazati da je loš radnik. Otpuštanje bi se činilo prirodnim ako se posao obavlja loše. Nemojte se uplesti u to. Procijenite svoj radni učinak sa strane.

8. Aktivacija stereotipa

Lav Tolstoj je jednom rekao: “Sve su sretne obitelji slične; svaka nesretna obitelj je nesretna na svoj način.” Kada slijedimo stereotipe, nesvjesno ih projiciramo u svoj život. To može biti uzrokovano primitivnom potrebom za osjećajem jedinstva s drugima. Sljedeći put kada osjetite da želite biti kao netko drugi, sjetite se odakle dolazi ta potreba.

7. Nemojte misliti. Vjerujte!

Glavni zadatak majstora lutaka je eliminirati svijest žrtve i lišiti je sposobnosti postavljanja logičkih pitanja nametanjem ideje bezumnog vjerovanja. Mislite da sami donosite odluke, ali to je iluzija. Manipulator može uspješno usaditi bilo koju ideju u vaš um.

Da biste to izbjegli, samo zastanite i razmislite o sljedećem: “Što bi se moglo dogoditi ako ne postignem ove ciljeve?” Tužni ste kada ne zadovoljavate vlastite potrebe, ali ne trebate brinuti o nametnutim.

6. Tehnika vrata u lice

Možete povući nečiji osjećaj krivnje i naklonosti da biste dobili ono što želite. Najvjerojatnije će pristati na drugi, razumniji zahtjev u usporedbi s velikim zahtjevom koji ste tražili prvi. Štoviše, mogli bi se osjećati dužni i zadovoljni kada vam pomognu.

U ovom slučaju, morate shvatiti da kada vam netko učini uslugu, samo zahvala može biti dovoljna. Ne morate vratiti svako dobro djelo koje je učinjeno za vas.

5. Netrivijalni rječnik

Kada koristimo posebnu terminologiju, namjerno snižavamo intelektualni status našeg protivnika. Protivnik bi mogao osjetiti jaku nelagodu zbog vlastite nesposobnosti. Kako biste potpuno slomili njegovo samopouzdanje, pokušajte citirati poznate ljude. Sada možete usmjeriti razgovor u bilo kojem smjeru.

4. Metoda fragmentacije

Poanta je da neke činjenice o svom životu skrivate, a druge namjerno stavljate na vidjelo. Pozitivne činjenice su češće u svim aspektima života. Međutim, konkretna činjenica izvučena iz konteksta neće odražavati cijelu situaciju.

Na primjer, manikura vas slučajno povrijedi kada ste pomaknuli ruku. Ostat ćete s lošim dojamom o salonu općenito i svim radnicima u njemu, ali to ne znači da su svi loši.

3. Prethodni dogovor

Ponekad nemamo vremena odvagnuti sve za i protiv, pa pristanemo napraviti nešto ludo. Zapamtite da u svakoj situaciji imate pravo reći ne ili početi tražiti kompromis. I tu počinju manipulacije: “Čovječe, obećao si da ćeš pomoći!” ili “Mislio sam da se mogu osloniti na tebe!” Ne stidi se reći ne i nemoj se osjećati krivim za to.

2. Goebbelsova metoda

Svaka reklama je dobar primjer. Glavni lik filma ne bi toliko želio upoznati ovu djevojku da je nije vidio toliko puta prije svog putovanja. Ne dopustite im da manipuliraju vama i dobro razmislite o svojim izborima. Razlozi poput “Samo zato što to želim” i “Ne znam kako je završilo u mojoj košari” nisu dovoljno dobri.

1. Neproduktivni argumenti

Prema istraživanju, ishod će u 60% situacija biti pozitivan ako upotrijebite riječ “jer”. Nije važno što slijedi nakon ove ključne riječi jer i sama zvuči vrlo razumno. Zato smo skloni češćem dogovaranju s protivnicima.

Pokušajte pažljivo slušati argumente koji slijede jer su važni.