Novosti

10 stvari koje sretni parovi rade prije nego što odu na spavanje

Vrlo je važno provesti neko vrijeme s partnerom prije spavanja. Nije važno koliko vremena morate provesti zajedno – sat ili samo nekoliko minuta. Ako samo vas dvoje uživate jedno u drugome, razgovarate i pokazujete svoju ljubav, to je sve što trebate.

1. Prebacite svoje telefone u tihi način rada i odložite ih.

Ovisnost o društvenim mrežama potiskuje oslobađanje oksitocina u vašem tijelu. Ovaj hormon je odgovoran za emocionalnu intimnost i povezanost. Psihoterapeutkinja Carol Carey savjetuje da se pridržavate jednostavnog pravila: isključite telefone ili ih odložite u 21 sat. na točku.

2. Zaboravite na posao.

Pokušajte zaboraviti na posao i prestanite provjeravati svoju poslovnu e-poštu kada ste u krevetu. Mnogo je bolje provesti to vrijeme zajedno i malo se odmoriti kako biste sutra mogli biti produktivni na poslu. Razgovor na jastuku emocionalno povezuje parove, pomaže vam da zaboravite na probleme i čini da se osjećate opušteno. Izbjegavajte razgovore o poslu, financijskim problemima ili bilo čemu drugom zbog čega bi se vaš partner mogao osjećati zabrinuto.

3. Idite u krevet u isto vrijeme kad i partner.

Mnogi parovi se ne viđaju po cijele dane i imaju naviku ići u krevet u različito vrijeme. Prema psihologu Curtu Smithu, sretni parovi zajedno peru zube i odlaze u krevet u isto vrijeme. Pomaže im da održe toplinu i intimnost svoje veze.

4. Slijedite rutinu.

Praćenje iste rutine prije spavanja svaki dan pomaže vam da bolje spavate. Dok slijedite poznatu rutinu, vaš mozak prima signal o približavanju vremena za spavanje i priprema vaše tijelo za san. Ako zajedno s partnerom slijedite istu rutinu, to će vaš odnos učiniti intimnijim i pouzdanijim.

5. Razgovarajte od srca do srca.

Obratite pažnju na međusobne osjećaje. Ne trebate davati savjete ili odmah pronaći rješenja za probleme. Ponekad jednostavno želimo razgovarati i osjetiti brigu i podršku svojih najmilijih.

Psiholog Ryan Howes predlaže da nekoliko minuta prije spavanja posvetite izražavanju pozitivnih osjećaja svom partneru. To će vam pomoći da završite dan na pozitivnoj noti i da se osjećate bolje. Također ima pozitivan utjecaj na vaše cjelokupno raspoloženje.

Pokušajte zaboraviti na sve što se dogodilo tog dana, a sve svoje probleme i brige ostavite izvan vrata spavaće sobe. Recite svom partneru koliko ga volite. Vrlo je važno biti ozbiljan i iskren kada izražavate svoje osjećaje.

6. Nemojte se svađati i ne ulaziti u burne razgovore.

Curt Smith nas podsjeća da se pokušamo ne upuštati u žestoke rasprave prije odlaska na spavanje. Tučnjava u krevetu nikada ne pomaže u rješavanju problema. Povrh toga, obojici je teže zaspati, a sljedeći dan ćete se osjećati depresivno.

7. Neka vaša spavaća soba bude bez djece.

Prema psihologu Michaelu Viner-Davisu, jedini put kada svoju djecu možete pustiti da spavaju u vašem krevetu je kada imaju noćnu moru. U svakom drugom trenutku, vaša spavaća soba treba biti vaš privatni prostor. Morate imati taj prostor za vas dvoje kako biste održali svoju intimnost.

8. Ne dijelite krevet sa svojim ljubimcima.

Prema istraživanju Sveučilišta Kansas, 63% ljudi koji spavaju sa svojim ljubimcima ne spava se dovoljno. Vaš ljubimac ne može spavati cijelu noć i često ometa vaš san. Povrh toga, imati kućnog ljubimca u krevetu krši “pravilo 2” u vašoj spavaćoj sobi.

9. Masirajte jedno drugome.

Stručnjaci National Foundation of Sleep potvrđuju da lagana i opuštajuća masaža prije odlaska u krevet poboljšava kvalitetu vašeg sna, smanjuje anksioznost i zbližava parove.

10. Ne zaboravite na zagrljaje i poljupce.

Ne zaboravite poljubiti partnera prije spavanja, kao i maziti se nekoliko minuta kada ste već u krevetu. Ovo je vrlo opuštajuće i izaziva pozitivne emocije. Psiholozi su uvjereni da ako se zagrlite dok zaspite, vaša veza nije u problemima.