Novosti

Bizrane zabrane diljem svijeta, u Kini zabranjeno spasiti osobu koja se utapa, a u Americi jesti naš najpopularniji proizvod za djecu

Rijetko učimo puno o zakonima zemalja koje posjećujemo kao turisti, no ponekad poznavanje ove vrste može spriječiti neugodne situacije. Osim toga, neki od ovih zakona su toliko neobični da im se teško povjerovati.

Na Božić je zabranjeno jesti kekse

Ujedinjeno Kraljevstvo

Foto: Pixbay

Godine 1644. Oliver Cromwell zabranio je proslavu Božića jer je to smatrao nemoralnim. Mnogi atributi blagdana službeno su zabranjeni, uključujući slatke lepinje i kekse, ali samo na Božić.

Zanimljivo je da nije došlo do dekreta o ukidanju Cromwellovog zakona, pa svaki Englez tehnički počini zločin kada jede keks na Božić — samo to nikoga nije briga.

Ne možete dirati kitove

Ujedinjeno Kraljevstvo

Foto: Pixbay

Evo još jednog čudnog zakona Ujedinjenog Kraljevstva: svi kitovi, dupini i drugi morski sisavci u radijusu od 3 milje od Ujedinjenog Kraljevstva smatraju se vlasništvom kraljice, pa vam je zabranjeno dirati ih. Molimo pokušajte ne.

Ne možete spasiti utopljenika

Kina

Foto: Pixbay

Tajanstveni mentalitet Istoka nije mogao ostaviti netaknute zakone Kine. Jedan od njih kaže da je spašavanje utopljenika protuzakonito.

Ovaj zakon je povezan s istočnjačkom filozofijom koja tvrdi da je petljanje u nečiju sudbinu nemoralno. Međutim, skeptici smatraju da Kineske vlasti samo pokušavaju kontrolirati stanovništvo ovom uredbom.

Nezakonito je ljubiti se na željezničkim stanicama

Francuska

Foto: Pixbay

Ovaj zakon je na snazi ​​i u Francuskoj i na nekim postajama u Ujedinjenom Kraljevstvu: ljubavnicima je zabranjeno ljubljenje na željezničkim postajama.

Prvi put se pojavio u Francuskoj 1910. godine, kada su vlakovi često kasnili zbog parova koji se nisu htjeli rastati. Kao rezultat toga, vlasti su zabranile ljubljenje na platformama, ali su ipak napravile posebne “zone ljubljenja” u kojima ljubavnici mogu uzeti trenutak nježnosti.

Protuzakonito je hraniti golubove

Italija

Foto: Pixbay

Iako je sasvim u redu nahraniti goluba komadom kruha, u Veneciji je to protuzakonit čin za koji se kažnjava novčana kazna. Ovaj zakon je donesen kako bi se spriječilo da ptice prljaju prekrasne kipove i arhitektonske spomenike.

Zabranjeno Kinder iznenađenje

Amerika

Foto: Pixbay

Čuvena čokoladna jaja bila su zabranjena diljem SAD-a od samog dana njihova pojavljivanja. Razlog tome je što je, prema Američkim zakonima, zabranjeno stavljati igračke u hranu zbog straha da se djeca ne uguše sitnim dijelovima.

Godine 2013. Sjedinjene Države su konačno ugledale Kinders na policama svojih trgovina. Vlasti su dopuštale prodaju jaja pod uvjetom da unutra budu velike igračke napravljene od jednog dijela.

Zabrana plaćanja kovanicama

Kanada

Foto: Pixbay

U Kanadi ne možete jednostavno razbiti svoju staru banku novčića i kupiti nešto s njenim sadržajem. Zakon koji je stupio na snagu 1985. zabranjuje plaćanje kovanicama samo ako je cijena kupnje veća od 10 kanadskih dolara.

Protuzakonito je zaboraviti rođendan svoje žene

Samoa

Foto: Pixbay

Samoa je neovisna država na otocima Pacifika koja je poznata po svojim neobičnim zakonima. Jedna od njih kaže da muž ne smije zaboraviti rođendan svoje žene. Ako se to ipak dogodi, sud će muškarca natjerati da plati kaznu koja ide ravno u ruke njegove žene.

Ne pokazuj svoje tetovaže

Japan

Foto: Pixbay

Većina Japanaca nema tetovaže, a čak i danas su i dalje stigmatizirani u mainstream društvu zbog povezanosti s kriminalnim skupinama, poput Yakuza. Ne postoji zakon koji zabranjuje tetovaže, ali nekoliko hotela, teretana, javnih kupališta ili onsen (vrući izvor) možda neće primati kupce koji imaju vidljive tetovaže.

Ne smijete gaziti novac

Tajland

Foto: Pixbay

I na kraju, zakon koji bi svi putnici na Tajland trebali znati. Pazite kako koračate dok ste u ovoj egzotičnoj zemlji jer je nezakonito gaziti novčiće ni novčanice na kojima su ugravirani portreti časnih Tajlandskih građana.