NovostiŽivot

11 znakova da vam tijelo šalje važna upozorenja

Iako možda nisu svi razlog za zabrinutost, neki uobičajeni znakovi koje nam tijelo šalje kao upozorenja na veće probleme često se ignoriraju. Kada je naše zdravlje u pitanju, uvijek je bolje biti siguran nego žaliti. Stoga je sjajna ideja zakazati pregled kod liječnika kada primijetimo te simptome. (brigtside.me)

1. Perut i gubitak kose

Ljuskavo vlasište može biti čest problem, a u kombinaciji s gubitkom kose, to može biti znak nedostatka važnih vitamina i hranjivih tvari. Niske razine cinka, vitamina B2, B3, B6 i B7, kao i željeza, mogu biti uzrok ovog svakodnevnog problema.

2. Naborane ruke i prsti

Foto: Depositphotos.com

Pojava bora na našim tijelima normalan je, zdrav znak starenja, a prste obično dobijemo kad ostanemo u vodi dulje vrijeme. Ali kada naše ruke počnu izgledati više naborano i gube elastičnost brže od ostalih dijelova tijela, možda vam vaše tijelo šalje upozorenje. Bore na prstima bez ikakvog izlaganja vodi mogu značiti dehidraciju, lošu cirkulaciju krvi ili problem sa štitnjačom.

3. Bijele mrlje na jeziku

Zdrav jezik obično ima ružičastu boju. Ako primijetite da vam se na jeziku pojavljuju bijele mrlje, to može biti znak oralnog soora, koji je vrlo čest kod ljudi koji imaju dijabetes. Flasteri također mogu biti znak neadekvatne oralne njege, pa bi poboljšana oralna higijena mogla pomoći problemu.

4. Osip na koži

Obično je crvena i svrbežna koža znak ekcema, ali ponekad osip, uz temperaturu, može biti uzrokovan i infekcijama ili dodirivanjem određenih biljaka. Čak i ako ne izgledaju jako ozbiljno, mrlje se mogu inficirati, pa se preporučuje da ih pregleda liječnik.

5. Natečeni gležnjevi

Otečeni gležnjevi čest su znak trudnoće, no ako ne očekujete dijete, mogu značiti lošu cirkulaciju krvi, probleme sa srcem ili slab rad štitnjače. Manje ozbiljan uzrok ovog simptoma je unos previše soli, što može dovesti do zadržavanja vode.

6. Suhe oči

Foto: Depositphotos.com

To može dovesti do osjećaja peckanja, upale i oštećenja očiju. Suhoća može biti uzrokovana starenjem ili određenim lijekovima, ali može biti i znak Sjogrenovog sindroma. Sjogren često prati suha usta, a riječ je o poremećaju imunološkog sustava.

7. Napuhnutost

Manja nadutost nakon obroka obično nije razlog za zabrinutost, ali može biti i znak osjetljivosti na hranu. Jedenje hrane na koju ste alergični (čak i ako toga niste svjesni) uzrokuje oslobađanje puno plinova u želucu. Najčešće namirnice koje to uzrokuju su pšenica i gluten.

8. Neobjašnjive modrice

Foto: Depositphotos.com

Ako modrice uvijek nalazite na nasumičnim mjestima i ne sjećate se da ste nešto udarili, možda bi bilo dobro da se obratite svom liječniku. Nasumične i lake modrice mogu značiti jednostavan nedostatak vitamina, ali mogu biti i znak nečeg ozbiljnijeg, poput bolesti zgrušavanja krvi.

9. Stalna žeđ

Uvijek je važno održavati svoje tijelo hidriranim i piti puno vode, ali stalni osjećaj žeđi tipičan je simptom predijabetesa. Ostali uobičajeni simptomi su umor i učestalo mokrenje, što je posljedica stalne žeđi.

10. Nasumični trzaji mišića

Trzanje mišića može imati mnogo uzroka, uključujući fizičku aktivnost, stres, dehidraciju i nedovoljno sna. U ozbiljnijim slučajevima to može značiti neurološki poremećaj ili bolest bubrega.

11. Hrkanje

Overweight Woman Asleep In Bed Snoring

Iako je neugodno za vašeg partnera, hrkanje je često bezopasno za vaše tijelo. Rjeđe, to može biti znak OSA (opstruktivne apneje u snu). OSA-i je potrebna liječnička pomoć, a liječnik vam može propisati medicinski uređaj koji vam pomaže da bolje spavate i dišete tijekom noći.