Novosti

Prava istina, evo koju je cijenu morala platiti Donatella Versace za svoj uspjeh!

Kad pogledamo uspjeh Donatelle Versace u očuvanju imena modnog carstva Versace i njegovom razvoju svih ovih godina, pomislili bismo da je uvijek bila nepobjediva. Ipak, život ove 67-godišnjakinje pun je tragedija, straha i nesigurnosti s kojima se s vremenom naučila suočiti i prevladati. I danas, nakon svih svojih postignuća, ova žena je živi dokaz da uspjeh nikada ne dolazi lako i da je svaki dan novi izazov koji moramo savladati.

Bila je Giannijeva najveća muza

Foto: Instagram

Nitko ne može tvrditi da je Versace jedan od najvećih i najluksuznijih modnih brendova, ali prije svega priča ove obitelji pokazuje nam važnost obiteljskih vrijednosti.

Priča o ovom modnom carstvu započela je s dizajnerom Giannijem Versaceom, koji je odrastao inspiriran mamom koja je bila krojačica. Godine 1978., u dobi od 32 godine, Gianni je osnovao vlastitu tvrtku s bratom Santom kao izvršnim direktorom, a sestrom Donatellom kao dizajnericom i potpredsjednicom.

Veza između Giannija i 8 godina mlađe Donatelle uvijek je bila tako posebna. Bila je njegov najbliži savjetnik, najpouzdaniji prijatelj i najveća muza. On ju je također savjetovao da oboji kosu u platinasto plavu, što je izgled koji je zauvijek postao njezin zaštitni znak. Gianni je čak jednom izjavio: “Da se ženim, tražio bih djevojku poput Donatelle.”

Kad se dogodila tragedija

U rujnu 1997. dogodila se najnezamislivija tragedija kada je Giannijev život užasno i iznenada završio. Dizajner je imao 50 godina. Nepotrebno je reći da je njegova mlađa sestra bila više nego shrvana. Osvrćući se unatrag, priznala je: “Moj brat je bio kralj i cijeli moj svijet se srušio oko mene.”

Foto: Instagram

Nakon Giannijeve tragedije, objavljeno je da će Donatella preuzeti kreativnu kontrolu nad Versaceom. Tadašnja 42-godišnjakinja osjećala se izuzetno opterećenom ovom teškom odgovornošću, a njezina nesigurnost kao dizajnerice učinila je da se nije osjećala spremnom nositi ovaj teret. Sama je priznala: “Prvih 5 godina bila sam izgubljena”, primijetila je, “Puno sam griješila.”

Morala je pobijediti svoje demone

Sa slavom i bogatstvom u jednoj ruci i svojom samokritičnom prirodom u drugoj, Donatella je popustila pred mnogim iskušenjima i smetnjama kako bi se nosila s pritiscima koji su dolazili s njezinim položajem. Zbog toga joj je život na kraju izmaknuo kontroli.

Foto: Instagram

No, nekoliko godina kasnije, dizajnerica je shvatila da mora vjerovati u sebe i svoje sposobnosti te preuzeti kontrolu nad budućnošću carstva. Inače bi naslijeđe njezinog voljenog brata bilo u ozbiljnoj opasnosti.

Pronalaženje vlastitog glasa

I srećom, Donatella je na kraju pronašla svoj pravi glas i identitet u svijetu mode. Jer na početku svoje karijere priznala je: “Pokušala sam slijediti njegove stope. Ali to nije bio baš moj stil.”

Prisjećajući se svojih prvih izazovnih godina, savjetovala bi samu sebe: “Budi jaka i ostani vjerna sebi… Ali najviše od svega, slijedi svoje vlastite instinkte i ne pokušavaj biti Gianni.”

Tri elementa koja su njezine kreacije razlikovala od kreacija njezine braće bila su korištenje manje svijetlih boja, manje otkrivajuće odjeće i manje ukrasa. I nepotrebno je reći da je Donatelli trebalo puno hrabrosti da ih se riješi.

Zapravo, budući da je žena koja dizajnira za žene, Donatella je “razumjela što točno žene žele nositi”.

S njom je Versace postao posvećen osnaživanju žena. Izjavila je: “Trebamo više žena izvršnih direktorica. Žene koje postaju top modeli, to nije dovoljno.”

I svoju viziju pokušava prenijeti kroz odjeću koju dizajnira. Vjeruje da se žene trebaju osjećati ugodno u svojoj odjeći bez obzira radi li se o veličini 38 ili 46. A to znači da je za nju moda sve u pravom kroju.

Očuvanje Versaceove ostavštine i napredovanje

I čini se da ovaj pristup već desetljećima savršeno funkcionira. 25 godina nakon što je postao kreativni direktor Versacea, ovo ime i dalje je jedan od najvećih luksuznih brendova u modnoj industriji. Brend je i dalje omiljen na crvenom tepihu i među slavnim osobama – nedavno je dizajnirala vjenčanicu Britney Spears.

Foto: Instagram

Donatella priznaje da je za ostanak na vrhu potreban neprekidan rad i beskrajna predanost, pogotovo kada ste žena koja pokušava napredovati u muškom svijetu.

67-godišnjak priznaje: ”Ženi je sve teže. Ne možemo usporediti muškarčevo iskustvo na radnom mjestu s onim kroz što žene moraju proći.” Objašnjava da su žene ”više vjerojatno da će biti promatrane i kritizirane od muškaraca.”

Donatella Versace, kreativna direktorica, otvara govoreći: ”Moja moda je neustrašiva. Ja nisam. Jako sam nesiguran.”

Ipak, bez obzira na sve njezine strahove i prepreke s kojima se neprestano mora suočavati, priča o uspjehu Donatelle Versace najveći je dokaz da kada imamo odlučnost da uspijemo, ništa nije nemoguće. I što više izazova imamo na našem putu, okus uspjeha postaje slađi kada ih prevladamo.

Što mislite o putu Donatelle Versace? Slažete li se da su žene još uvijek više kritizirane od muškaraca u svojim profesencijalni život?