Mozgalice

MOZGALICA: Jednog sam dana čekao da uđem u podzemnu.

Jednog sam dana čekao da uđem u podzemnu. Jeo sam jabuku koju uvijek jedem za doručak i odlučio sam sjesti kraj beskućnika na klupu. Dok smo čekali, vidjeli smo debelog čovjeka kako prolazi pored nas. Skitnica je tada promrmljao: “Svinjo.”

Nisam o tome razmišljao, osim što je komentar bio nepristojan. Bilo je još nekoliko minuta do dolaska sljedećeg voza podzemne željeznice, a kraj nas je prošao još jedan čovjek. Bio je visok, nosio je poslovno odijelo. Dok je prolazio, skitnica je rekao: “Čovjek.” Nisam mislio ništa o ovoj primjedbi, osim što je očito bio čovjek. Voz je konačno stigao, a ja sam krenuo na posao.

Sljedeći dan, skitnica je još uvijek bio tamo na stanici podzemne željeznice. Danas sam gledao iz daljine. Nekoliko je ljudi prošlo pokraj njega; mršava žena, mišićav muškarac i starica. Zauzvrat je promrmljao: “Juha”, “Svinjetina” i “Keks.”

Čudne etikete, pomislio sam, jer očito nijedna od njih nije kolačić. Ponovno sam ušao u podzemnu i nastavio raditi. Nisam mogao prestati razmišljati o neobičnom čovjeku na stanici podzemne željeznice.

Promatrao sam ga danima koji su dolazili, a on se nastavio ovako čudno ponašati. Ljude je nazivao kruhom, mrkvom, zecom, mlijekom i drugim čudnim stvarima.

Sljedeći dan sam još jednom prošao pored beskućnika, a on je tiho promrmljao: “Jabuka.”

U tom sam trenutku konačno shvatio što se događa. Tada sam se, sjetio nečega, užasnuo.

Koja je bila sposobnost skitnice i zašto sam bio užasnut?

Odgovor na sljedećoj stranici: