Zanimljivosti

9 razlika između muškaraca i žena koje imaju neočekivano objašnjenje

Danas bismo željeli razgovarati o razlikama između muškaraca i žena. Možda ćete reći da za te razlike znate cijeli život, ali nije tako jednostavno. Sigurni smo da ćemo vam moći istaknuti nekoliko činjenica za koje do sada niste čuli. A u bonus odjeljku saznat ćete odakle dolazi moda za visoke pete.

Dužina prstiju

Foto: Pixbay

Provedimo kratki eksperiment. Stavite ruku na ravnu površinu i usporedite duljinu kažiprsta i domalog prsta. Općenito, kod žena je kažiprst duži. Kod muškaraca je prstenjak duži. Kako se to može objasniti?

Prema znanstvenicima, duljina ovih prstiju ovisi o razini muških i ženskih hormona koji utječu na fetus u maternici. Dakle, razlog zašto je domali prst duži od kažiprsta kod muškaraca je testosteron.

Koža na petama

Foto: Pixbay

Znanstvenici su otkrili da je ženska koža više hidratizirana u području dekoltea i na rukama. Samo im je koža na petama suša nego kod muškaraca. Dakle, u jednakim uvjetima, muške pete će biti glađe.

Grudi

Foto: Pixbay

Mogli biste pomisliti: “Zašto bi muškarcu trebale bradavice?” Možda zvuči čudno, ali svaka je osoba u početku bila žena. Kada se embrij počne razvijati u maternici, muški Y kromosom ne počinje odmah raditi.

Tijekom prvih 5-6 tjedana razvoj se odvija samo pod utjecajem kromosoma X, tako da bradavice imaju dovoljno vremena da se formiraju. Ako je embrij muškog spola, Y kromosom se “uključuje” nakon tog vremenskog razdoblja i nastaje dječak.

Muškarci čak mogu proizvoditi mlijeko. Laktacija se aktivira pod posebnim uvjetima, na primjer, može se pojaviti tijekom liječenja hormonom prolaktinom.

Vizija

Foto: Pixbay

Žene bolje vide boje, ali muškarci su dobri u praćenju objekata koji se brzo kreću. Ovo je vjerojatno povezano s našom lovačko-sakupljačkom prošlošću kada su muškarci bili lovci, a žene sakupljačice.

Na primjer, naranča može djelovati crvenije muškarcu nego ženi. Trava je gotovo uvijek zelenija za žene jer se muškarcima zeleni predmeti čine žutijima.

Dobivanje mišićne mase

Foto: Pixbay

Mnoge žene moraju redovito ići u teretanu kako bi imale zategnuto tijelo, dok muškarac može samo nekoliko puta podići uteg kako bi dobio 6 pack. Dakle, koji je “sastojak” odgovoran za razvoj mišića? Ako ste pogodili testosteron, u pravu ste.

Kod žena se također proizvodi, ali u mnogo manjim količinama. Dakle, muškarcima je lakše i brže doći do mišićne mase.

Gubitak kose

Foto: Pixbay

Ćelavost nakon 50. godine tipična je za oko polovicu muškaraca (i za četvrtinu žena). Razlog tome je raširena nasljedna bolest, androgena alopecija, koja se naziva i “muška ćelavost”. Zbog ovog stanja folikuli dlake se smanjuju, a dlake postaju tanje i kraće te na kraju nestaju.

Smanjenje folikula može biti uzrokovano osjetljivošću na dihidrotestosteron, nusprodukt testosterona. To znači da što muškarac ima više hormona za izgradnju mišića, to je vjerojatnije da će oćelaviti.

Adamova jabučica

Foto: Pixbay

Adamovu jabučicu imaju i muškarci i žene, ali ona je izraženija kod muškaraca. Zašto? Adamova jabučica je hrskavica koja štiti naše glasnice. Nastaje tijekom puberteta. Budući da odrasli muškarci imaju veće glasnice, njihova Adamova jabučica je također istaknutija.

Usput, što je Adamova jabučica veća, to je glas dublji. Postoji teorija da je našim precima trebao tihi glas kako bi uplašili grabežljivce.

Veličina mozga

Foto: Pixbay

Muški mozak je veći od ženskog, ali to ne znači da su muškarci intelektualno superiorniji od žena. Također, neki dijelovi mozga kod oba spola su različite veličine i različito rade. Na primjer, hipokampus, koji je uključen u učenje i stvaranje sjećanja, veći je kod žena. I amigdala, koja je povezana s doživljavanjem emocija i njihovim pamćenjem, kod muškaraca je veća.

Znanstvenici su proveli eksperiment: ispitanicima su pokazali video kako bi se mogli prisjetiti nekih osobnih iskustava. Ispostavilo se da je kod muškaraca aktivnost opažena samo u desnoj amigdali, a kod žena samo u lijevoj.

Brada

Foto: Pixbay

Na prvi pogled može se činiti da brada ne donosi nikakve prednosti. Dakle, zašto raste? Postoji teorija da vilica zahvaljujući bradi izgleda masivnije, pa njezin nositelj izgleda jače i muževnije. Možda su naši ženski preci za partnere birali muškarce s gustom bradom jer su mislili da će s njima imati zdravo potomstvo.

Bonus: štikle

Foto: Pixbay

Visoke potpetice danas su jedan od simbola ženstvenosti, zar ne? Međutim, u 17. stoljeću perzijski jahači nosili su pete od jednog inča. A budući da je posjedovanje konja bilo simbol bogatstva, cipele s petom također su označavale novac i moć. Perzijanci su tada donijeli svoju modu u Europu.

Francuski kralj Luj XIV postao je veliki ljubitelj štikli. Čak je izdao dekret prema kojem su samo plemići smjeli nositi štikle. Što je potpetica bila viša i crvenija, nositeljica je bila snažnija.

Kralj Sunce dopustio je samo tooji je najviše volio nositi crvene štikle. No od 18. stoljeća potpetice su postale čisto ženski atribut, iako to nije spriječilo rock zvijezde poput Davida Bowieja i Beatlesa da ih nose.