ZanimljivostiŽivot

DOKTOR OBJASNIO: Evo zašto žene definitivno ne bi trebale piškiti pod tušem

Gledajte, znamo da smo prilično snažno udarali u bubanj da biste definitivno trebali piškiti pod tušem, ali dr. Alicia Jeffrey-Thomas nedavno je na TikToku upozorila da mokrenje pod tušem može dovesti do daljnjih problema, medicinski govoreći.

Argument za mokrenje pod tušem svodi se na neku brzu matematiku koja pokazuje da ako planirate svoje dnevno tuširanje tako da se podudara s jednim od vaših sedmica, mogli biste uštedjeti nevjerojatnih 2190 litara (579 galona) toaletne vode svake godine, ili 699 milijardi litara (185 milijardi galona) vode ako vam se cijeli SAD pridruži u vašoj misiji. To je mnogo ušteđene vode i vjerojatno bi bila dobra stvar za planet.

Ali je li to dobro za vas?

Pa, iako bismo to teško nazvali riješenim, jedan liječnik kaže da nije – to jest – ako cijenite svoje mišiće dna zdjelice i ne morate piškiti kad god čujete zvuk tekuće vode.

Tvrde da je to svakako vrijedno razmatranja, osobito ako imate problema s dnom zdjelice ili ste u opasnosti da ih razvijete.

Dr. Alicia Jeffrey-Thomas, koja se na TikToku naziva @scrambledjam, objasnila je svojim pratiteljima proces kroz koji mokrenje pod tušem može uzrokovati neke neočekivane probleme s mokrenjem kasnije u životu.

Image by tookapic from Pixabay

“Postoje dvije stvari na koje se ovdje želim usredotočiti, cjelokupna perspektiva fitnessa mjehura i perspektiva dna zdjelice”, rekla je u jednom od svojih videa o mjehurima i kontroli mjehura.

Prvo ga je usporedila s Pavlovljevim eksperimentom s psima. Ako niste upoznati, Pavlov je trenirao pse da povezuju zvonjavu zvona s primanjem hrane, u biti samo kroz zvonjenje zvona kad god se psima treba dati hrana.

Na kraju je to dovelo do toga da su psi slinili kad god bi čuli zvonjavu zvona, čak i ako im nije pružena hrana. Dakle, kakve to veze ima s mokrenjem?

“Ako piškite pod tušem ili otvorite slavinu, ili otvorite tuš i zatim sjedite na WC školjki dok voda teče, u svom mozgu stvarate asocijaciju između zvuka tekuće vode i potrebe za pišanjem”, rekao je Jeffrey-Thomas.

“Kombiniramo to s disfunkcijom dna zdjelice – sada ili kasnije – i to će potencijalno dovesti do nekih problema s curenjem kad čujete kako voda teče izvan tuša.”

Ono što bi to moglo značiti je da ako imate disfunkciju dna zdjelice i piškili ste pod tušem, mogli biste se uhvatiti da malo piškite svaki put kad prođete pored potoka ili kad netko otvori slavinu u uredu.

Povrh toga, možda nećete učinkovito isprazniti mjehur.

“Nažalost, oni od nas kojima je pri rođenju dodijeljena ženska osoba i imamo takvu anatomiju nismo bili dizajnirani da mokrimo stojeći”, objasnio je Jeffrey-Thomas. “Čak i u ovoj pozi kapetana Morgana [jedna noga visoko podignuta] vaše se dno zdjelice neće opustiti na odgovarajući način, što znači da nećete dobro isprazniti mjehur.”

U odgovoru na pitanje zašto ne možete samo čučnuti pod tušem, ona objašnjava u sljedećem videu da je još uvijek najbolje samo ignorirati želju za mokrenjem ako ste pod tušem, ali ako morate onda trebate da čučnete do kraja kako biste pravilno opustili dno zdjelice.

Što se tiče jednog ispitanika koji je pitao zašto vam puštanje vode u zahodskoj školjki ne izaziva želju za mokrenjem:

“Kada je WC pušten, već ste piškili, tako da to ne stvara tu asocijaciju”, rekla je, dodajući da “intenzitet okidača mokraćnog mjehura varira od osobe do osobe, ali ako se doslovno ne možete zaustaviti od mokrenja pod tušem, to nije dobar znak.”