Novosti

NJIH SMATRAJU PRIVLAČNIM I POŽELJNIM: Pogledajte kako izgleda idealna žena u 10 zemalja širom svijeta

Definicija ljepote često se mijenjala kroz historiju, a njeni standardi mogu se drastično razlikovati u različitim kulturama i zemljama.

U zapadnim zemljama, ravni bijeli zubi, pune usne i duga kosa dugo su bili oličenje ljepote. Ali, postoje grupe ljudi i drevnih plemena širom svijeta koji redefiniraju norme ljepote.

Oni stvaraju vlastita pravila.

1. Long-horn Miao narod, Kina

Foto: East News

Žene ovog plemena nose ogromne perike napravljene od pramenova kose koje su pripadale njihovim precima. No, ova frizura može biti vrlo teška, pa se nosi samo u posebnim prilikama, a ne svakodnevno.

2. Pleme Mursi, Etiopija

Foto: East News

Za pleme Mursi, velike, šarene ploče za usne su simbol ljepote. Ovaj zanimljivi dodatak češće nose novopečene i neudate žene nego starije udate žene koje imaju djecu. Obično se nose u određenim prilikama i za važne rituale, poput vjenčanja.

4. Jugoistočna Azija i Okeanija

Foto: East News

Crnjenje zuba je stara tradicija uglavnom prisutna u jugoistočnoj Aziji i Okeaniji, ali je bilo uobičajeno iu Indiji, kao i Japanu prije nego što je zabranjeno u Meiji eri.

Crnjenje zuba se obično radi tokom puberteta kako bi se spriječilo propadanje zuba i očuvali zdravi zubi u narednim decenijama.

5. Tadžikistan

Tajik Woman with Unibrow - Dushanbe, Tajikistan

Za razliku od većine zapadnih zemalja u kojima se jednoobrva smatra neprivlačnom, u Tadžikistanu se na nju gleda kao na simbol vitalnosti kod muškaraca i čistoće kod žena. Oni koji su rođeni bez ove jedinstvene crte lica često koriste bilje i štapiće od ugljena kako bi napravili umjetnu.

6. Maroko

Foto: Xavier Richer/Photononstop/East News

Tetovaže na licu i jarko crveno rumenilo koje naglašava obraze smatraju se lijepim među Marokankama, posebno onima koje pripadaju berberskim plemenima.

7. Sjeveroistočna Indija

East News
Foto: East News

Apatani žene izgledaju žestoko i jedinstveno noseći velike drvene čepove za nos umetnute sa strane nozdrva i vertikalne tetovaže na licu i bradi. Legenda kaže da su Apatanke važile za najlepše u regionu. Prvobitni cilj neobičnih tetovaža i čepova za nos zapravo je bio da žene Apatani učine manje privlačnim kako muškarci iz drugih plemena ne bi razmišljali o braku s njima.

8. Dolina Omo, Etiopija

Foto: East News

Kao rezultat naglog razvoja ove regije tijekom proteklih decenija, rođeni su neki novi modni trendovi. Jedan takav primjer su kopče za kosu. Nakon što su uvedene u zajednicu, počeli su ih nositi i muškarci i žene. U ovom plemenu različiti dodaci koje zapadna kultura povezuje sa ženama nisu rodno specifični, a mnogi muški ratnici često nose „ženske“ dodatke.

Plemena na ovim prostorima su veoma elegantna i inventivna, a imaju i talenat da obične kućne predmete pretvore u zadivljujući pribor. Njihova kreativnost i smisao za modu inspirisali su čak i neke od najvećih svjetskih modnih brendova, poput Dolce & Gabanna.

9. Tajland i Mijanmar

Foto: Valletta Vittorio/AGF/UIG Travel and Satelite/East News

Žene iz plemena Kayan naglašavaju svoju ljepotu noseći prstenje na vratu. Djevojčice obično počinju da nose ove ukrasne zavojnice kada napune oko 5 godina, a s vremenom im se doda još prstenova. Pretpostavlja se da ova praksa proizlazi iz želje da izgleda privlačnije, ali se također sugeriralo da ovi prstenovi čine ženu nalik na zmaja, važnu figuru u folkloru ovog plemena.

10. Evropa i SAD

 

Relativno novi trend puštanja i farbanja dlaka ispod pazuha osvojio je zapadne zemlje.

Nakon decenija učenja da žene treba da obriju dlake na tijelu ako žele izgledati privlačno, pravila se mijenjaju pred našim očima. Mnoge žene su odlučile da svoje dlake tretiraju kao dodatak ljepoti, a ne kao prepreku da se osjećaju i izgledaju privlačno.