Zanimljivosti

Pustio je pauka veličine ljudske glave da živi s njim, a razlog je genijalan!

Ah Australija, zemlja u kojoj, čak i ako te ne pokušava ubiti, postoji dobra šansa da ćeš ipak poželjeti da si mrtav.

Danas je u vijestima “priznajmo da je nenastanjiv” jedan Australac pokazao svog gosta koji živi s njim već godinu dana.
U objavi na stranici za identifikaciju australskog pauka na Facebooku, Jake Gray rekao je da ju je “promatrao kako raste” tokom prošle godine, budući da je bila golemi pauk lovac.

Većina vas koji niste Australci vjerojatno bi zaključili da je vrijeme da se presele kada biste vidjeli ovo, i (s pravom) pretpostavili da kuća sada pripada njima. Ne Jake, koji je podignuo pogled i jasno pomislio “materijal za kućnog druga”. Jake je na Facebooku napisao kako se čak nada da će “on još rasti” kako vrijeme bude prolazilo.

“Pauke lovce uvijek smo tolerirali u našem domu zbog njihovog apetita za žoharima, a mi ne koristimo otrovne hemikalije za ubijanje svih štetočina”, objasnio je Jake za IFLScience. “Samo usmjerite i gurnite sprejeve za muhe.”

On i njegova obitelj nazvali su pauka Charlotte kako bi umirili strepnje svog sina Jacka i kćeri Belle da pauk živi sa svima njima.

“Prvi put smo uočili Charlotte prije 12 mjeseci i bila je veća nego inače i tijekom godine bi iskočila”, rekao je 2020., dodajući “vrhunac je bio vidjeti je kako jede azijskog kućnog macaklina.”

Iako može izgledati prilično zastrašujuće, s ljudima u komentarima koji se ubacuju govoreći “Brau, to je sada paukova kuća”

Holconia immanis – poznatija kao trakasti lovac ili sidnejski lovac – proizvodi otrov, ali je malo vjerojatno da će ga upotrijebiti na ljudima. Više vole pobjeći nego ugristi (kukavice), a ako bi vas ugrizli, posljedice bi bile blage.

Foto: Facebook/Jack

Glavni način na koji vam mogu nanijeti štetu je tako što će vas zastrašiti da učinite nešto nepromišljeno, poput izbezumljenja i odlaska automobila u jezero, što je jedan čovjek učinio 2016. nakon što ga je jedan dotaknuo po ruci.

Uglavnom, pauci su potpuno bezopasni i čak djeluju kao služba za suzbijanje štetočina, uklanjajući druge neželjene goste od kojih je većina manja od ovog jadnog oposuma. Osim što narastu do oko 15 centimetara, pauci su brzi, pa (iako je to lakše reći nego učiniti) najbolji način da se s njima nosite je da ostanete mirni.

“Što trebate učiniti ako nađete velikog pauka u svom automobilu ili dnevnoj sobi? Prvo se saberite! On vam neće nauditi”, napisala je bihevioralna ekologinja i stručnjakinja za pauke Linda S. Rayor u tekstu o paucima.

“Drugo, pronađite spremnik za van, ubacite pauka u spremnik i pustite ga van. Pauci lovci gotovo nikada ne grizu ljude jer se oslanjaju na brzinu kako bi pobjegli od većine grabežljivaca. Kad ugrizu, većina ugriza su brzi obrambeni ugrizi bez ubrizgavanja otrov.