Mozgalice

MOZGALICA: Čovjek je na samrti. Ima dva sina.

Zagonetke često zahtijevaju od nas da razmišljamo kreativno i kritički kako bi došali do rješenja. Ovo može pomoći u poboljšanju vještina rješavanja problema, što može biti korisno iu ličnom iu profesionalnom okruženju.

Povećana budnost: Rešavanje zagonetki može biti dobar način da se probudi mozak i poveća budnost. Ovo može biti od pomoći za početak slobodnog dana i produktivnosti tokom dana.

Oslobađanje od stresa: Zagonetke mogu biti zabavan i ugodan način da se odmorite od stresa svakodnevnog života i opustite um. Ovo može biti posebno korisno ujutro kada dan tek počinje.

Današnja mozgalica glasi:

Čovjek je na samrti. Ima dva sina. On ih je svih ovih godina jednako tretirao i nije pravio nikakvu diskriminaciju između njih. Sada posjeduje zemlju koju želi ravnopravno podijeliti između svojih sinova prije nego što udahne posljednji dah.

Jedini problem je što zemljište nije u nekom simetričnom obliku i stoga se ne može jednostavno podijeliti na dvije jednake polovine.

Možete li smisliti metodu za podjelu zemlje bez prolaska kroz sva opsežna mjerenja tako da oba sina budu zadovoljna svojim udjelom zemlje?

Rješenje na sljedećoj stranici: