ZanimljivostiŽivot

7 načina da provjerite da li vam je telefon hakovan i kako da to spriječite!

Tehnologija je postala neizmjerno sastavni dio našeg života! Ma kakvi, polako smo postali ovisni o tome! Uzmimo za primjer naše telefone! Možete li zamisliti svoj život bez telefona? Malo je onih koji mogu. Sada zamislite što će se dogoditi ako vam hakiraju telefon? Što je s vašom privatnošću? Evo načina da to shvatite i zaštitite!

Nepoznate aplikacije ili ikone koje se pojavljuju na vašem telefonu: Jedan od znakova da je vaš telefon možda hakiran je ako primijetite nepoznate aplikacije ili ikone na svom uređaju. Ako niste preuzeli aplikaciju ili ne prepoznajete ikonu, to bi mogao biti znak da je vaš telefon ugrožen.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Trajanje baterije je kraće nego inače: Hakirani telefon može raditi sporije i trošiti više baterije jer radi na izvršavanju dodatnih zadataka u pozadini. Ako primijetite da vam se baterija prazni brže nego inače, to bi mogao biti znak da vam je telefon hakiran.

Telefon radi sporo: Uz kraće trajanje baterije, hakirani telefon također može raditi sporije jer radi na izvršavanju dodatnih zadataka u pozadini. Ako primijetite da vaš telefon radi sporije nego inače, to može biti znak da je hakiran.
Primanje čudnih tekstova ili poruka: Ako primate čudne tekstove ili poruke koje niste tražili, to može biti znak da je vaš telefon hakiran. Hakeri mogu koristiti vaš telefon za slanje neželjene pošte ili phishing poruka vašim kontaktima.

Potrošnja podataka veća je od normalne: ako primijetite da je potrošnja podataka veća nego inače, to bi mogao biti znak da je vaš telefon hakiran. Hakirani telefon može koristiti više podataka jer izvršava dodatne zadatke u pozadini.
Čuti čudne zvukove ili glasove tijekom poziva: Ako čujete čudne zvukove ili glasove tijekom telefonskih poziva, to može biti znak da je vaš telefon hakiran i da se koristi za prisluškivanje vaših razgovora.

Telefon se sam uključuje i isključuje: ako primijetite da se vaš telefon sam uključuje i isključuje, to može biti znak da je hakiran. Hakirani telefon može izvoditi radnje bez vašeg znanja ili pristanka.
Kako biste spriječili hakiranje vašeg telefona, možete učiniti nekoliko stvari:

Redovno ažurirajte operativni sustav i aplikacije svog telefona: jedan od načina da zaštitite svoj telefon od hakiranja je da provjerite koristite li najnoviju verziju operativnog sustava i jesu li sve vaše aplikacije ažurirane. Ta ažuriranja često uključuju sigurnosne zakrpe koje mogu pomoći u zaštiti vašeg telefona od hakiranja.

Image by ARC from Pixabay

Koristite snažnu, jedinstvenu šifru za svoj telefon i ne dijelite je ni s kim: zaštitite svoj telefon snažnom, jedinstvenom zaporkom koju ne koristite za druge račune. Izbjegavajte dijeliti svoju lozinku s bilo kim drugim kako biste spriječili neovlašteni pristup svom telefonu.

Nemojte klikati na poveznice u tekstualnim porukama ili e-porukama nepoznatih pošiljatelja: budite oprezni kada klikate na poveznice u tekstualnim porukama ili e-porukama, osobito ako su od nepoznatih pošiljatelja. Ove veze mogu voditi do zlonamjernih web stranica koje bi potencijalno mogle hakirati vaš telefon.

Upotrijebite renomiranu antivirusnu aplikaciju za skeniranje zlonamjernog softvera: Instalirajte renomiranu antivirusnu aplikaciju na svoj telefon za skeniranje zlonamjernog softvera i zaštitu od mogućih hakiranja.

Budite oprezni pri preuzimanju aplikacija: preuzimajte samo aplikacije iz pouzdanih izvora, kao što je službena trgovina aplikacija za operativni sustav vašeg telefona. Izbjegavajte preuzimanje aplikacija iz nepoznatih ili nepouzdanih izvora jer one potencijalno mogu sadržavati zlonamjerni softver.

Koristite dvofaktorsku provjeru autentičnosti kad god je to moguće: dvofaktorska provjera autentičnosti dodaje dodatni sloj sigurnosti vašim računima tako što od vas zahtijeva da unesete kod koji je poslan na vaš telefon uz vašu lozinku prilikom prijave. To može spriječiti neovlašteni pristup vašim računima , uključujući vaš telefon.

Izbjegavajte povezivanje s javnim Wi-Fi mrežama: javne Wi-Fi mreže često su manje sigurne od privatnih, što ih čini potencijalnom metom za hakere. Izbjegavajte povezivanje s javnim Wi-Fi mrežama ili koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN) kako biste zaštitili svoje.

Image by Stefan Coders from Pixabay