Zanimljivosti

8 činjenica o Titanicu koje su previše zapanjujuće da bi bile stvarne

4. Priča o braći Navratil

UIG Art and History / East New, © HefePine23 / Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

Michel i Edmond Navratil su braća koje je njihov otac oteo. Ukrcao ih je na Titanic kako bi započeli novi život u Americi bez majke. Unatoč tragičnoj sudbini broda, među preživjelima su i braća koja su tada imala samo 2 i 4 godine. Njihova je majka vidjela njihovu sliku u novinama i ponovno se susrela sa svojim sinovima.

Dvojica dječaka bila su jedina djeca bez pratnje spašena s poznatog broda.

5. Priča o Violet Constance Jessop

© HefePine23 / Wikimedia Commons, © Public Domain Mark 1.0

Violet Constance Jessop bila je stjuardesa prekooceanskog broda i medicinska sestra. Preživjela je ne jedno nego 2 potonuća. Prvo je preživjela potonuće Titanica. Drugo, proživjela je i Britannicovo uništenje pod sličnim okolnostima. Violet je za dlaku izbjegla smrt kada se RMS Olympic sudario s brodom HMS Hawke 1911.

Umjetnik zamišlja kako bi Disneyjevi zlikovci mogli izgledati kao bebe, a tako su slatki da smo im oprostili
Preporučeno
Umjetnik zamišlja kako bi Disneyjevi zlikovci mogli izgledati kao bebe, a tako su slatki da smo im oprostili

6. 2 knjige su naizgled predvidjele tragediju Titanica.

Foto: Titanic / Twentieth Century Fox and co-producers

Godinama prije nego što je Titanic potonuo, objavljene su 2 misteriozne knjige koje su, čini se, predviđale katastrofu.

Prvu knjigu, How the Mail Steamer Went Down in Mid-Atlantic, autora Survivora, napisao je 1886. W.T. Stead, istaknuti spiritualist i istraživački novinar. Priča govori o prekooceanskom brodu koji udari u santu leda i potone uz gubitak mnogih života.

Druga knjiga, Uzaludnost ili olupina Titana, Thomasa Andrewsa, objavljena je 1912., samo nekoliko mjeseci prije Titanicovog prvog putovanja.

Obje knjige zastrašujuće dijele mnoge sličnosti sa stvarnim potonućem Titanica, uključujući ime broda, veličinu, nedostatak čamaca za spašavanje i uzrok katastrofe (udar u santu leda). Slučajnost ove dvije knjige navela je mnoge da vjeruju da su one možda bile oblik predosjećaja ili proročanstva.

7. Samo je jedano mogalo preživjeti.

Titanic / Twentieth Century Fox and co-producers

James Cameron, mozak iza hit hita iz 1997., Titanic, ponovno je pokrenuo sve rasprave svojim najnovijim otkrićem. Nakon desetljeća obožavatelja koji su raspravljali o tome mogu li Jack i Rose oboje stati na ta vrata, Cameron je proveo znanstveno istraživanje i zaključio da je “samo jedan mogao preživjeti” tijekom kultne scene s vratima.

“Uzeli smo 2 kaskadera iste tjelesne mase kao Kate i Leo, stavili smo senzore na njih i insiod njih, i stavili smo ih u ledenu vodu, i testirali smo da vidimo jesu li mogli preživjeti različitim metodama i odgovor je bio, nije bilo načina da oboje mogu preživjeti. Samo je jedan mogao preživjeti”, objasnio je.

8. Bit će Titanica II, ali još uvijek je na čekanju.

titanic
Image by 동철 이 from Pixabay

Titanic II je replika slavnog broda. Gradili su ga australski biznismen Clive Palmer i njegova tvrtka Blue Star Line. Brod je trebao napraviti transatlantski prijelaz koji original nikada nije završio. Putovanje je trebalo biti obavljeno 2022. godine; međutim, čini se da je projekt na čekanju.

Što biste učinili da dobijete kartu prve klase za krstarenje Titanicom II?