Zanimljivosti

Što se događa ako slučajno oštetite dragocjene umjetnine u muzeju, ovo nismo znali

Bilo da ste posjetitelj ili zaposlenik, muzeji imaju rješenja u slučaju da netko slučajno ošteti jedinstvene artefakte, a jedna vrsta tog je i osiguranje. Jako naporno rade kako bi zaštitili sva svoja remek-djela, koristeći različite tehnike, poput tehnologije X-zraka.

A ponekad su čak i druge slike ispod onih u kojima uživate.

Ako posjećujete muzej ili neke artegakte vrijedi imati osiguranje, a u nastavku teksa ćete vidjeti zašto

1. Ako na kraju nešto razbijete u muzeju, nećete vi to platiti.

Foto: Pixbay

U slučaju da nenamjerno oštetite jedinstveno umjetničko djelo, poput slike, skulpture ili vaze, muzej je u konačnici odgovoran za restauraciju. Oni su velike institucije i kao takve jako paze što drže u sebi. Zbog toga imaju posebne police osiguranja. Ovi ugovori su jedinstveni i pokrivaju sve što možete zamisliti.

Iz tog razloga, muzej bi vas mogao natjerati da ispunite neke papire sa svojim imenom u svrhu osiguranja. I dok bi vam mogli zabraniti ulazak u muzej, to je iznimno rijetko. Nakon toga polica osiguranja snosi sve troškove potrebne za restauraciju, koliko god ona bila potrebna i koliko god dugo trajala.

2. Ako uništite nezamjenjive artefakte, samo će vam biti teško razgovarati s njima, a evo i zašto.

Kad posjećujete muzej, trebali biste biti puni poštovanja. Bez obzira jeste li nespretni ili ne, na kraju možete slomiti nešto važno. Ali ne morate se previše brinuti.

Za muzej se svi posjetitelji smatraju gostima, stoga nisu financijski odgovorni za troškove restauracije. Osim toga, muzeji imaju bespovratna sredstva koja im pomažu u pokrivanju troškova restauracije i konzervacije.

3. Ako nešto oštetite, a zaposleni ste u muzeju, to se događa.

Foto: Pixbay

Možda ste dovoljno sretni da provodite dane radeći u muzeju, okruženi nevjerojatnim umjetničkim djelima, uživajući u povijesti kao svakodnevnoj rutini. Kao i na svakom drugom radnom mjestu, dopušteno vam je činiti pogreške, ali one mogu biti skuplje nego inače. Godine 2014. domar u talijanskom muzeju bacio je djelo moderne umjetnosti u smeće. Nažalost, zamijenio ga je za hrpu smeća.

Bio je to nesvjestan potez pa je muzej shvatio situaciju.

Na njegovu sreću, muzej je imao posebnu osiguranje u slučaju da zaposlenik ošteti umjetničko djelo. Nadajmo se samo da je od tada pa nadalje bio oprezan!

4. Muzeji također čine sve što mogu kako bi izbjegli nesreće, a evo nekoliko primjera.

Foto: Pixbay

Desetljećima muzeji unapređuju svoje metode zaštite umjetnina. Muzeji poput Getty Centera (u Kaliforniji) otporni su na oštećenja od požara zahvaljujući svojim armiranobetonskim zidovima. Također imaju zračni sustav koji sprečava ulazak dima unutra i prska kao posljednje sredstvo u slučaju nužde.

Muzej američke umjetnosti Whitney u New Yorku izgradio je poseban protivpoplavni zid u svom novom prostoru nakon što je uragan Sandy pogodio 2012. kako bi spriječio potencijalnu poplavu rijeke Hudson. Također, bilo da su dio prozora ili su ispred slike, staklo ima poseban sloj koji blokira UV zračenje. Ovo je vrlo važno jer UV zrake mogu jako oštetiti boje na slikama.

Bonus: Ako namjerno lomite stvari, neće biti tako nježni i puni razumijevanja.

Ako se iskreno objasniš, sve se može riješiti. No, ako imate loše namjere i pokušate razbiti ili oštetiti bilo kakvu umjetninu u muzeju, bit će posljedica, baš kao što se posjetitelj sa selfie štapom morao suočiti s posljedicama razbijanja kipa u Portugalu. Pokušaj ovakvog ponašanja može rezultirati provođenjem noći u ćeliji.

Isto tako, ako oštetite javnu imovinu, grad vas može prijaviti. To znači da postoji velika vjerojatnost da ćete odležati nekoliko godina u zatvoru.