Mozgalice

MOZGALICA: Zašto policija hapsi Damira?

Samo 1/3 ubojstava koja se dogode u SAD-u bude riješena, a najnoviji podaci pokazuju da je manje vjerojatno da će zločini biti rasvijetljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čini se da svijetu treba majstor zapažanja, logičkog zaključivanja i intuicije: Detektive. Želite li pokušati?

Mozgalica glasi:

Damir je kasno uveče pozvao policiju. Moja žena je nestala! Ubrzo je u njihovu kuću došao policajac.

Policajac: Šta se dogodilo?

Damir: Danas je naša godišnjica! Ustao sam rano i skuvao palačinke da napravim iznenađenje za Hanu. Ustala je neraspoložena i rekla da je glupo jesti palačinke po ovoj vrućini. Posvađali smo se. Hana se obukla i otišla a da nije ni dodirnula hranu. Otišao sam na posao. Kada sam se vratio, Hana nije bila kod kuće. Zvao sam svu njenu rodbinu i prijatelje, ali niko nije znao gde je.

Policajac je odmah uhapsio Damira. Zašto?

Odgovor na mozgalicu:

Damir laže.

Uhvatio je sam sebe u laži. Ako su ustali ujutro, a znamo da je jutro svježe, a također ako sagledamo situaciju on sebe stavlja u prvi plan kao da je on “dobrica”.. Zašto bi se Hana naljutila na iznenađenje? A glavni razlog okrivila “vrućinu” On ju je ubio, te je na taj način htio imati svoj alibi.

Prednosti zagonetki:

Zašto su zagonetke potrebne u životu? Zagonetka je problem koji provjerava nečije znanje ili mentalne vještine. Dok rješava zagonetku, rješavač mora logično složiti dijelove kako bi dobio tačan ili zabavan odgovor na pitanje ili zagonetku. Možete se zapitati: “Šta osoba dobija time?” Odgovor je veoma zanimljiv. Kada pronađe odgovor, logičnim slaganjem djelića, dobit će bolje vještine rješavanja i moć pamćenja, što može poboljšati sebe. Kada riješite zagonetku, morate primijetiti različite dijelove i otkriti njihovo mjesto u široj slici. Rješavanje na ovaj način moglo bi poboljšati vaše vizualno-prostorno zaključivanje.