Mozgalice

Zagonetka za testiranje vašeg IQ-a: Možete li odgovoriti ko umre kada E gurne kamen?

Zagonetka za testiranje vašeg IQ-a: Ova zagonetka uma je zabavan način da testirate svoj nivo inteligencije na osnovu odluke koju donesete dok rješavate mozgalicu. Pod ovim tipovima IQ zagonetki, morate pažljivo analizirati problem i doći do odgovora koristeći svoje analitičko i logičko rasuđivanje. Brain Puzzles čine jednostavnu zagonetku zanimljivijom dodavanjem zabavnog elementa slagalicama. Morate kreativno razmišljati da biste došli do rješenja jer odgovor neće biti točno pred vama. Dakle, osmislili smo zanimljivu zagonetku u kojoj na slici morate odgovoriti na pitanje ”Ko umire ako E gurne kamen”.

Slagalica IQ test: Ko umire ako E gurne kamen?

Ovaj test je kreiran kao mozgalica za testiranje vašeg nivoa inteligencije. Na slici možete vidjeti da je pet ljudi, A, B, C, D i E u centru smrtonosne zamke. E se sprema da se kotrlja niz kamen u obliku polumjeseca koji će na kraju dovesti do nečije smrti. D je zaglavljen unutar rupe i samo mu glava viri. C je vezan ispod klackalice, međutim, daska iznad njega ima šiljke na donjoj strani. B je unutar rupe koja je odmah iza stijene na klackalici. A je na visokoj ivici iza B. Izazov je najlogičnije odgovoriti na pitanje “Ko umire kada E gurne kamen”.

Pogledajmo najlogičnije odgovore na zagonetku “Ko umire ako E gurne kamen”:

1. Prva mogućnost: D, C i E umiru 

Kamen polumjesec drobi glavu D, a zatim se kotrlja udarajući o klackalicu ispod koje leži C. U tom slučaju i C može umrijeti. Ako je polumjesec jako težak, onda će drugi kamen na klackalici skočiti uvis i na kraju pogoditi E.

Napomena: Ova situacija je moguća samo ako je polumjesec bio dovoljno težak da baci veliki kamen na drugu stranu klackalice.

2. Druga mogućnost: D i C umiru
Ova situacija je moguća samo ako kamen u obliku polumjeseca nije toliko težak da bi veliki kamen bacio na drugu stranu klackalice. Kamen polumjesec drobi glavu D, a zatim se kotrlja udarajući o klackalicu ispod koje leži C.

3. Treća mogućnost: E i C umiru
Ova situacija je moguća samo ako glava D padne pod luk polumjeseca stijene ili se skloni kamenu. Ako je polumjesec jako težak, onda će drugi kamen na klackalici skočiti uvis i na kraju pogoditi E. Tada će D biti siguran E i C će umrijeti.

4. Četvrta mogućnost: D, C i B umiru
Ako je težina polumjeseca preteška i gurne drugi kamen prema gore prema B onda će biti tri žrtve – D, C i B. Kamen polumjesec zgnječi glavu D, a zatim se kotrlja udarajući o klackalicu ispod koje C laže.

5. Peta mogućnost: C i B umiru
Ova situacija je moguća samo ako glava D padne pod luk polumjeseca stijene ili se skloni kamenu. Kamen u obliku polumjeseca će se skotrljati dolje udarivši u klackalicu ispod koje leži C, a zatim gurne drugi kamen prema gore prema B. Tada bi samo C i B umrli.

6. Šesta mogućnost: Samo D umire
Ako masa polumjesecnog kamena nije dovoljno teška da se kotrlja prema klackalici i zaglavi se samo na D, onda postoji mogućnost da samo D umre. Zapamtite, uprkos tome što obje stijene imaju isti prečnik, polumjesec ima ogroman dio koji nedostaje.

Zvanično tačno rješenje je: D, C i B će umrijeti. D umire neposredno nakon što dođe u kontakt s predmetom, C umire nakon što ga gurnu šiljci klackalice, a B umire od kugle.

Koji je vaš logičan odgovor?