Zanimljivosti

10 trikova za čišćenje koje za koje biste voljeli da ste znali ranije

Čišćenje je za mnoge vjerovatno jedna od najdosadnijih kućnih poslova. U većini slučajeva ljudi nisu svjesni pravog načina da lakše očiste stvari i zato im se čini tako teškim.

Uvijek postoje najbolji i najgori načini da nešto očistite.

Mi vam u nastavku donosimo nekoliko trikova koji će vam olakšati život.

1. Kada

Foto: Reddit

Ako imate pločice na zidu kupatila, velike su šanse da se borite sa ostacima kamenca i sapuna. Ono što možete učiniti je nanijeti bijelu pastu za zube na zahvaćena područja i istrljati četkicom za zube. Nakon toga možete uzeti krpu i navlažiti je vodom i deterdžentom za suđe. Utrljajte ovu smjestu po pločicama i obrišite sve ostatke paste za zube.

Ako niste ljubitelj korištenja hemikalija prilikom čišćenja, ovaj savjet je za vas. Da biste uklonili prljavštinu i poboljšali miris vaše kade, uzmite četvrtinu grejpa, umočite ga u šećer i njime obrišite površinu kade. Šećer u ovom slučaju djeluje kao abrazivno sredstvo koje u kombinaciji s kiselinom savršeno uklanja prljavštinu.

2. Ogledalo

Foto: Reddit

Ako ogledalo u vašoj sobi nije previše prljavo, pokušajte da ga obrišete mokrom krpom od mikrovlakana, a zatim odmah suhom krpom od mikrovlakana. Ali, ako imate jako zaprljano ogledalo, pokušajte koristiti domaći rastvor za čišćenje. Pomiješajte 1/2 šolje destilovane vode, 1/2 šolje bijelog sirćeta i jednu kašiku kukuruznog skroba u boci sa raspršivačem i promućkajte da se sastojci sjedine. Poprskajte ga i obrišite krpom od mikrovlakana.

❗️Ne zaboravite da ga ne čistite kružnim pokretima ako želite da imate sjajno ogledalo bez mrlja.

3. Porculanski umivaonici

Foto: Reddit

Sve što vam treba je obična bijela pasta za zube (ne gel) da bi vaš umivaonik zablistao. Koristite vlažni sunđer da ga očistite.

Budući da je pasta za zube blagi abraziv koji se koristi za uklanjanje plaka sa naših zuba, može učiniti čuda za čišćenje.

4. Mrlje od kuhanja na vašoj ploči štednjaka

Foto: Reddit

Ako štednjak ima puno zapečenih mrlja, poprskajte ga sredstvom za čišćenje pećnice i stavite prozirnu foliju preko njega. To će spriječiti da se sredstvo za čišćenje pećnice osuši. Nakon nekoliko sati samo ga obrišite čistom krpom. Završite poliračem za štednjak i izgledat će kao nov.

5. Kamenac na glavi tuša

Foto: Reddit

Ako imate tuševe prekrivene kamencem, samo ih stavite u čašu punu sirćeta najmanje jedan sat. Istrljajte ga tvrdom stranom sunđera i operite vodom.

6. Plijesan

Foto: Reddit

Plijesan može početi rasti u vlažnim i neprozračenim prostorima naših kuća, poput kupatila, podruma i oko prozora. Da biste uklonili plijesan, pomiješajte 1 šolju sode bikarbone s vodom u boci s raspršivačem. Poprskajte smjesu na plijesan i ostavite je 5 minuta. Istrljajte ga sunđerom ili četkom i ostavite da se potpuno osuši. Ponovite onoliko puta koliko je potrebno.

7. Nemojte ribati, samo poprskajte

Foto: Reddit

Možete uštedjeti dosta vremena kada koristite sprej kao sredstvo za čišćenje površine umjesto ribanja područja. Samo uđite u sobu i počnite prskati sve površine koje možete s lijeve na desnu stranu. Zatim idite u sljedeću sobu i ponovite istu stvar bez brisanja.

Kada završite sa svim prostorijama i proizvod je ostao dovoljno dugo na površini, idite u prvu sobu koju ste poprskali i počnite brisati. Ovo će vam uštedjeti mnogo vremena, a sve vaše površine će ostati čiste i sjajne bez napora ribanja.

8. Slavina i mrlje od čelika

Foto: Reddit

Prebrišite slavinu vlažnom krpom natopljenom toplom vodom da biste uklonili prljavštinu. Pomiješajte 1/4 šolje soli i 2 kašike limunovog soka da dobijete pastu. Namažite preko slavine. Pasta treba da stoji oko 2 sata.

Nakon toga oribajte slavinu kako biste uklonili mrlje. Isperite pastu sa slavine. Ako je ostala korozija, možete ponoviti isti postupak dok sve ne nestane.

9. Uklonite otiske prstiju sa zidova

Foto: Reddit

Koristite kriške hljeba da uklonite neželjene mrlje od otisaka prstiju sa zidova ili tapeta. Spužvasta površina hljeba odlična je za brisanje mrlja sa zidova, a gluten upija prljavštinu i mrlje. Ne trljajte grubo jer se hljeb može raspasti u mrvice.

10. Koristite deterdžent za suđe kao sredstvo za čišćenje stakla

Foto: Reddit

Umjesto sredstva za čišćenje stakla, koristite detrdžent za suđe. On može ostaviti ljepljive površine kristalno čistim i uz pomoć njega naslage kamenca na prozorima i ogledalima u kupaonici brže nestaju.