Zanimljivosti

OVE GODINE OFARBAJTE JAJA SA OVIH 5 PRIRODNIH NAMIRNICA: Za intezivniju boju dodajte 1 sastojak

Uskrs je tradicionalni blagdan koji se obilježava širom svijeta, a u mnogim kulturama simbolizira novi početak i obnovu života. Jedna od tradicija vezanih uz Uskrs je farbanje jaja.

Ako želite izbjeći komercijalne boje za jaja koje sadrže hemikalije, možete koristiti prirodne boje koje su sigurne i zdrave.

Postoje mnogi prirodni sastojci koje možete koristiti za stvaranje različitih boja za jaja.

Evo nekoliko prijedloga:

Crvena boja: Najčešći način dobivanja crvene boje za jaja je korištenje luka. Za ovaj postupak, kuhajte ljuske od crvenog luka u vodi 15-20 minuta. Potom procijedite vodu i dodajte malo sirćeta i soli u nju. Jaja stavite u tekućinu i ostavite da se kuhaju oko 30 minuta. Što duže držite jaja u tekućini, to će biti tamnija boja.

Foto: Pixabay

Žuta boja: Kurkuma je savršen prirodni sastojak za dobivanje žute boje. Dodajte žličicu kurkume u šalicu vode i kuhajte 10-15 minuta. Potom dodajte jaja i ostavite da se kuhaju oko 30 minuta.

Zelena boja: Zelena boja se može dobiti korištenjem špinata. Kuhajte špinat u vodi 10-15 minuta, a zatim procijedite vodu. U dobivenoj tekućini kuhajte jaja oko 30 minuta. Možete dodati i malo sirćeta i soli za tamniju boju.

Plava boja: Plavu boju možete dobiti korištenjem kupusa. Kuhajte kupus u vodi 15-20 minuta i potom procijedite vodu. U dobivenoj tekućini kuhajte jaja oko 30 minuta.

Foto: Pixabay

Smeđa boja: Smeđu boju možete dobiti korištenjem kave ili crnog čaja. Kuhajte kafu ili čaj u vodi 10-15 minuta, a zatim dodajte jaja i kuhajte oko 30 minuta.

Ako želite intenzivnije boje, jaja kuhajte duže, a tijekom kuhanja u vodu dodajte i malo sirćeta.

Prirodne boje neće biti tako intenzivne kao komercijalne boje, ali će zasigurno stvoriti prekrasan i zdrav izgled za vaša uskršnja jaja. Isprobajte nekoliko kombinacija kako biste dobili željene boje.