Zanimljivosti

Izbacila Je Šećer Iz Upotrebe Na Samo 3 Sedmice: Rezultati su IMPRESIONIRAJUĆI!

Iako je opće poznato da šećer nije zdrav izbor, iznenađujuće je šta se sve može dogoditi u tijelu ako se odlučiš izbaciti šećer na 3 sedmice.

Mnogi od nas su ovisni o šećeru, ali što ako bi se odlučio za kratkotrajnu detoksikaciju od slatkog? Iako zvuči kao neugodna ideja, činjenica je da se nakon 21 dana možda nećeš htjeti vratiti na staro. Bijelo brašno, sol i šećer su među namirnicama koje nisu zdrave, a šećer može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući pretilost i dijabetes.

Međutim, čak i ako se trudimo ne jesti previše slatkiša, šećer se često nalazi u namirnicama koje to ne očekujemo. Srećom, postoje mnoge zdrave alternative koje su jednako slatke.

Ako se odlučite izbaciti šećer iz upotrebe ove stvari možete očekivati:

Nestanak napadaja gladi

Jeste li ikada osjetili neugodni osjećaj “gladan ko’ vuk”, i kada osjetite da morate odmah nešto pojesti ili će te preplaviti osjećaj nekontrolirane želje za hranom? Ako izbacite šećer iz svoje prehrane, ove neugodne epizode će se sve rjeđe događati. To se događa zato što će se razina šećera u vašoj krvi uravnotežiti, što će vam dati više energije i pomoći vam da bolje spavate.

šećer
Foto: Pixbay

Poboljšani osjet okusa

Možda će vas zanimati:
Ovaj simptom PRVI signalizira da imate problem sa šećerom u krvi, ne ignorišite ga

Slično kao kad prestanete pušiti, izbacivanje šećera iz vaše prehrane može promijeniti vaš osjet okusa. Slatki okusi će vam se činiti intenzivnijima, što će vam omogućiti da koristite manje zaslađivača u hrani i pićima, ako se možda sada čini nezamislivo, nakon nekog vremena bez šećera, vaše omiljene poslastice mogle bi vam postati previše slatke.

Zdravija koža

Nakon samo tri sedmcie bez šećera, vaša koža će izgledati bolje i zdravije. Ovo je posebno značajno za osobe koje pate od psorijaze ili neurodermitisa, također nestat će prištići, akne i miteseri, a upalni procesi u tijelu će se smiriti, što bi moglo ublažiti bolove i druge zdravstvene probleme.

šećer
Foto: Pixbay

Zdravije srce i krvni tlak

Jedna od najvažnijih prednosti izbacivanja šećera iz prehrane je smanjenje frekvencije otkucaja srca i stabilizacija krvnog tlaka. Osim toga, smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pretilosti i bolesti srca i krvnih žila, što čini ovaj zdraviji stil života vrijednim truda.