PsihologijaZanimljivosti

Otkrijte svoje najveće strahove uz Sondijev test: Izaberite osobu koja vas plaši i saznajte šta to govori o vama!

Predstavljamo vam test iz 1935. godine, koji je kreirao mađarski psihijatar Leopold Sondi, sastavljen od 48 fotografija osoba koje su svrstane u 8 grupa. Test se sprovodi tako što osoba treba da odabere jedno lice od ovih osam koje najmanje želi da sretne u mraku, a na temelju toga vrši se analiza njene sklonosti.

Bitno je napomenuti da test ne ukazuje na postojanje psihičke bolesti već na naše obrambene mehanizme. Naime, prema Sondiju, odabrane osobe sa fotografija predstavljaju karakteristike koje nas podsjećaju na nas same, a koje smo potisnuli u ranom periodu života.

Odaberete jendu fotografiju i pročitajte značenje, saznat ćete da postoji potiskivanje koje predstavlja taj naš obrambeni mehanizam koji nas štiti od misli i želja koje nosimo u sebi, a zbog kojih se osjećamo nelagodno, pa su onda one smještene u naše nesvjesno.

Koji ste broj izabrali? Sada pročitajte šta to govori o vama:

1.Sadista

POTISKIVANJE: Ako ste odabrali ovaj broj, prema Sondiju ste u ranim godinama života potisnuli neka iskustva koja su vezana uz autoritativnost u svom ponašanju, potrebi za dominacijom i sklonosti prema lošim namerama. Vrlo je moguće da ste potisnuli uvredljiva ili štetna ponašanja prema drugima iz ranijeg perioda života u svoje nesvesno.

PORICANJE: Osobe koje su odabrale ovaj broj su najčešće mirnog karaktera, spremne da pomognu drugima kad je to potrebno. Međutim, kad ne žele nešto da naprave, stvaraju prepreke između sebe i toga što ne žele. Recimo, ako je vezano uz posao, tada kasne ujutro ili pokazuju kako su prilično loše volje. Ako su u položaju da se moraju braniti, koriste se pasivnim otporom i prkosom, što dugoročno iscrpljuje one koji im stvaraju probleme.

2.Osoba s epilepsijom

POTISKIVANJE: Osobe s bolestima mozga često pokazuju znakove kao što su impulsivnost, razdražljivost, ispadi bijesa i agresije. Ako vam fotografija br. 2 izaziva negativne reakcije, moguće je da ste potisnuli neke od tih osjećaja i ponašanja u svojoj podsvijesti, poput impulzivnosti, razdražljivosti, ispada bijesa i agresije.

PORICANJE: Vi ste vjerojatno mirna osoba koja je ljubazna prema drugima. Djelujete kao osoba koja ima samokontrolu jer ste obično prijateljski nastrojeni i stabilni u svojim osjećajima, pa lako komunicirate s drugima, idejama i stvarima.

3.Osoba s katatonijom

POTISKIVANJE: Osobe s katatoničnim poremećajem često imaju prekomjernu stimulaciju mašte, cjelokupnog doživljaja te negativnosti u svojoj ličnosti. Odabirom fotografije br. 3, moguće je da ste potisnuli neku vrstu hiperaktivnosti uma, zbog čega biste mogli izgubiti dodir sa stvarnošću ako se to prenese u vašu podsvijest.

PORICANJE: Niste skloni novotarijama i promjenama, preferirate stereotipna ponašanja. Moguće je da ste stidljivi tip osobe koji se teško prilagođava novim i nepredvidljivim situacijama u životu, strahujući da ne izgubi kontrolu i samokontrolu. Često koristite obrambeno ponašanje.

4.Osoba sa šizofrenijom

POTISKIVANJE: Šizofrenična ličnost karakterizira intenzivna apatija, iskrivljene misli i nekompatibilne emocije. Moguće je da ste u ranoj dobi potisnuli osjećaj ravnodušnosti prema drugima i povlačenja od stvari i događaja.

PORICANJE: Djelujete kao vrlo društvena osoba koja cijeni druženje i komunikaciju s drugim ljudima, što se često ogleda u izlascima. Međutim, vaši odnosi s drugima mogu djelovati bezlično i površno, dok duboko u sebi možete osjećati da vam drugi ljudi nisu potrebni u životu.

5.Osoba s histerijom

POTISKIVANJE: Osobe s histeričnim poremećajem često pokazuju površne i nestabilne emocije, narcizam i egzibicionizam. Moguće je da je takvo ponašanje uzrokovano nezasitnom željom za pažnjom i odob

PORICANJE: Međutim, u vašem slučaju, vaša želja za pažnjom i potvrdom nije toliko očita. Vi možda imate tendenciju da se držite po strani i ne volite previše da privlačite pažnju drugih. Iako možda imate unutrašnje strasti i emocije koje želite da podelite sa drugima, to radite na diskretan način i pazite da ne budete previše invazivni ili nepristojni. Možete biti samouvereni i sigurni u sebe, ali to ne znači da se hvalite ili dominirate u društvu.

6.Osoba s depresijom

POTISKIVANJE: Osnovni simptomi depresije uključuju osjećaj manje vrijednosti, nedostatak samopouzdanja i krivnje. No, depresivna osoba može kontrolirati svoje ponašanje i prikazivati samopouzdanje i optimizam, čak i ako ih ne osjeća. Ponekad se depresivne tendencije mogu ignorirati kroz pomoć drugima, dok se vlastiti problemi zanemaruju.

PORICANJE: Depresivna osoba može djelovati otvoreno i optimistično, ali unutar sebe osjeća sumnjičavost, mrzovolju i česte promjene raspoloženja.

7.Osoba s manijom

POTISKIVANJE: Osoba s manijom karakterizira prekomjerna stimulacija, precijenjenost sebe i rasipanje novca i emocija. Ako se ne drži pod kontrolom, može postati fanatični mistik.

PORICANJE: Osoba s manijom obično ne želi provocirati druge i prezire buku, ekstreme i preterivanja. Djeluje kao diskretna osoba koja zna biti suzdržana. Ponašanje je često kontrolirano, što se može primijetiti po drugim osobinama kao što su štedljivost i logičnost.

8. Osoba s disocijativnim poremećajem identiteta

POTISKIVANJE: Disocijativni poremećaj identiteta može se manifestirati kao želja osobe da živi kao osoba drugog spola. Osoba je možda potisnula pitanje svog spolnog identiteta još u djetinjstvu.

PORICANJE: Ako je obrambeni mehanizam reagirao na potiskivanje spolnog identiteta, osoba može često isticati svoj biološki spol kroz stereotipno ponašanje, poput naglašavanja da je “prava žena” ili “pravi muškarac”.