Život

10 stvari za koje još uvijek ne znate da treba strogo izbjegavati tijekom menstruacije: Ovo svaka žena mora vidjeti!

Tijekom menstruacije cijelo tijelo se suočava se s valovima emocija i promjenama raspoloženja, a grčevi u stomaku i bol znaju biti jako neugodni.

Iako postoje neke povremene stvari koje treba i ne treba raditi tijekom menstrualnog ciklusa, još uvijek nemate pojma da određene stvari morate strogo izbjegavati samo zbog svog zdravlja i dobrobiti.

Hormonske promjene tijekom perioda prije menstruacije kao što su osjetljivost dojki, bol u karlici, težina u tijelu i bolovi u leđima mogu se razlikovati od žene do žene.

Foto: Unsplash

Aktivnosti koje treba izbjegavati tijekom menstruacije:

1. Izbjegavajte slane namirnice

Foto: Pixabay

Slana hrana može pogoršati grčeve menstruacije.

Slana hrana, posebno pržene grickalice poput pomfrita ili čipsa može biti primarni razlog za žgarvicu i nadutost. Istraživanja su takođe saglasna da ove vrste grickalica dehidriraju tijelo, što uzrokuje pojačane grčeve i bolove u želucu.

Ako osjećate jake bolove ili grčeve tijekom menstruacije, morate obratiti pažnju na svoju ishranu.

2. Recite ne mliječnim proizvodima

Konzumiranje mliječnih proizvoda posebno tijekom menstruacije, može učiniti da budete jako naduti i imate gasove. Bez obzira imate li toleranciju na laktozu ili ne, glavna stvar je povezana s vašim hormonima.

Ako želite da smanjite grčeve ili bolove zbog menstruacije, morate izbjegavati sve mliječne proizvode.

3. Izbjegavajte depilaciju voskom

Hormon estrogen dostiže vrhunac tijekom menstrualnog ciklusa, što znači da je vaše tijelo osjetljivije od uobičajenih dana.

Stručnjaci sugeriraju da bi žene trebale izbjegavati depilaciju voskom ili brijanje ili aktivnosti kao što je vađenje zuba dok imaju menstruaciju zbog bola koji može biti intezivniji nego inače.

4. Propuštate trening

Foto: Pixabay

Lagana vježba može biti korisna tijekom menstruacije i smanjuje anksioznost i poboljšava vaše raspoloženje. Različite aktivnosti mogu biti od pomoći za ublažavanje menstrualnih bolova i grčeva.

5. Ne nosite tampon ili uložak dugo vremena

Nije bitno da li koristite tampon ili higijenski uložak tijekom menstruacije, ali je bitno da ih ne nosite duže vrijeme, ne duže od 4 do 5 sati.

Dugotrajno nošenje tampona ili higijenskih uložaka može biti veliko središte za rast bakterija, te može izazvati osip na koži.

6. Izbjegavajte kofein i pušenje

Foto: Pixabay

Treba li izbjegavati kofein tijekom menstruacije?

Kofein i pušenje cigareta mogu biti štetni za vrijeme menstrualnog ciklusa, a mogu pogoršati grčeve i bolove u menstruaciji, a o tim činjenicama odlučuju različite studije rađene na ženama.

7. Ne preskačite obroke

Možda ćete osjetiti želju za određenom hranom tijekom menstruacije, ali ponekad možete mrziti jelo zbog hormonalnih promjena. Pomoglo bi da ne preskočite obrok, a jedenje malih obroka može vam pružiti takvu snagu i pomoći u promjenama raspoloženja.

8. Promijenite raspoloženje

Foto: Pixabay

Samo ležanje u krevetu i razmišljanje o bolu može pojačati problem. Pokušajte da budete malo aktivni ili vam može pomoći čitanje knjiga ili slušanje muzike.

9. Spavajte na vrijeme

Ako se ne osjećate pospano tijekom menstruacije i samo buljite u ekran ili radite nešto glupo kako biste izbjegli san, onda to ne smijete raditi.

Šta raditi tijekom menstruacije:

Pijte puno vode koja će vas održavati hidriranim i pomoći kod promjena raspoloženja.

Ako osjetite bol ili grčeve, možete uzeti vrući oblog ili nježno masirati trbuh i leđa.

Održavajte odgovarajuću higijenu, ali izbjegavajte pranje va**ne.

Radite lagani trening za pravilan protok krvi, a aerobne vježbe također mogu biti korisne.

Izbjegavajte hladnu vodu i hladna pića.

Foto: Pixabay

Menstruacije su prirodni fenomen za ženu i svaki mjesec se morate suočiti s tim. Pridržavanje nekoliko jednostavnih savjeta može olakšati menstrualni ciklus.

Osim toga, ako osjetite pretjeranu bol ili bilo šta loše, onda se morate obratiti ginekologu.