PsihologijaZanimljivosti

Jeste li žrtva manipulacije? Provjerite ovih 13 znakova

Odnosi temeljeni na manipulaciji mogu biti izrazito štetni za emocionalno i psihičko zdravlje osobe koja je žrtva manipulatora. Postoje brojni znakovi koji ukazuju na to da ste možda prikriveno manipulirani ili iskorišteni, a neki od njih su:

1. Dovođenje u ekstremna emocionalna stanja – Manipulator namjerno izaziva u vama euforiju ili duboku tugu, te promatra vaše reakcije kako bi se lakše upleo u vaše emocije.

2. Osuda vas i vaših postupaka – Manipulator vas stalno skenira i provjerava, što se očituje u neželjenim ocjenama i kritikama, zbog čega se ne osjećate ugodno u njihovoj blizini.

3. Mijenjanje pravila igre – Manipulator mijenja ponašanje i pravila iz dana u dan, zbog čega se osjećate kao da ste na toboganu i ne znate što očekivati od njih.

4. Traženje slabosti – Manipulator traži vaše slabosti kako bi ih kasnije iskoristio protiv vas.

5. Prekoračenje vaših granica – Manipulator stvara situacije u kojima shvaćate da ste prekršili svoje granice, primjerice govori nešto privatno o vama pred drugim ljudima ili se miješa u vaše odnose.

6. Otrovne generalizacije – Manipulator često tvrdi da svi misle kao oni te vas stavlja na suprotnu stranu, pokušavajući promijeniti vaše mišljenje.

7. Prijedlozi optimalne uloge – Manipulator vas inspirira da učinite nešto što je u njihovom interesu, često vam sugerirajući da je to u vašem interesu.

8. Dobivanje ograničenih informacija – Shvaćate da osoba nije otvorena i iskrena prema vama.

9. Uključivanje u natjecanje i rivalstvo – Manipulator vas uspoređuje s drugim ljudima, potiče sukobe s njima ili ističe da nekim ljudima ne možete vjerovati.

10. Umanjivanje vašeg uspjeha – Manipulator često pokušava umanjiti vaše postignuće kako bi se osjećali inferiorno u odnosu na njih.

11. Gaslighting – Manipulator vas dovodi u stanje sumnje u sebe, često vam sugerirajući da ste “ludi”.

12. Dvostruki standardi – Manipulator sebi uvijek dopušta nešto što ne bi dopustio drugima, te često ima dvostruke standarde u odnosu na druge ljude.

13. Uključivanje treće strane – Manipulator će se ponekad uključiti treću osobu u vašu vezu ili sukob kako bi se