Život

Napitak za bolje varenje: Smanjuje gasove i nadutost s jednom čašom dnevno

Ovaj napitak ima povoljan uticaj na zdravlje crijeva. Preporučuje se isprobati ovaj recept ako imate problema sa varenjem i čestim nadimanjem, posebno nakon konzumiranja teške hrane.

Sastojci za ovaj napitak su:

– 100 grama suhih jabuka
– 100 grama suhog grožđa
– 100 grama suhih kajsija
– 100 grama suhih šljiva
– 1 litra vode
– 1 kašika meda

Priprema:

1. Operite suho voće i ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta. Zatim ga procedite i stavite u šerpu. Dodajte litru vode i kuhajte na laganoj temperaturi dok ne proključa.

2. Kada se malo prohladi, dodajte kašiku meda i kuhajte još 20 minuta. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi, pa procijedite. Preporučuje se konzumiranje jedne čaše ovog napitka dnevno.

Ako imate problema sa nadimanjem, prvi korak je izbaciti veštačke zaslađivače i proteinske suplemente. Ti sastojci se teže apsorbuju u tankom crevu, što dovodi do povećanja broja bakterija i pojačanih gasova.

Takođe je važno ograničiti unos proteina. Preporučuje se unositi jedan gram proteina po kilogramu telesne težine svake dve nedelje. Ukoliko unosite veću količinu proteina, preporučuje se adekvatan unos vlakana kako bi se to izbalansiralo, prema informacijama sa Prva.rs.