ZanimljivostiŽivot

Spavanje s upaljenim svjetlom – Zašto bismo to trebali izbjegavati?

Mnogi od nas su navikli zaspati uz lagano svjetlo koje dolazi iz različitih izvora kao što su lampe, televizori ili pametni telefoni. Međutim, spavanje s upaljenim svjetlom može imati negativne posljedice na naš san i opće zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto bismo trebali izbjegavati ovu naviku.

Jedan od razloga je poremećaj našeg cirkadijalnog ritma.

Svjetlost ima snažan utjecaj na naše tijelo i mozak te pomaže u regulaciji našeg unutarnjeg sata. Kada spavamo s upaljenim svjetlom, posebno ako je jako ili plavkaste boje, signaliziramo našem mozgu da je još uvijek dan, zbog čega se naša prirodna proizvodnja melatonina, hormona koji nam pomaže zaspati, može poremetiti. To može rezultirati teškoćama u usnivanju, neredovitim ciklusom sna i lošijim kvalitetom sna.

Drugi razlog je povezan sa stimulacijom mozga.

Svjetlo može stimulirati naš mozak i otežati nam opuštanje prije spavanja. Naš mozak je osjetljiv na svjetlost, posebno plavu svjetlost koju emitiraju mnogi elektronički uređaji.

Ova stimulacija može dovesti do povećane budnosti i otežati nam da se smirimo i pripremimo za spavanje.

Također, spavanje s upaljenim svjetlom može utjecati na kvalitetu našeg sna. Istraživanja su pokazala da izloženost svjetlu tijekom spavanja može dovesti do plitkijeg sna, više prekida u snu i manje vremena provedenog u dubokoj fazi sna. Nedostatak kvalitetnog sna može imati štetne učinke na naše zdravlje, kao što su umor, smanjena koncentracija i povećan rizik od raznih bolesti.

Stoga, kako bismo osigurali dobar san i opće blagostanje, važno je izbjegavati spavanje s upaljenim svjetlom. Pokušajmo stvoriti tamno i mirno okruženje u spavaćoj sobi, smanjiti izloženost svjetlima prije spavanja i odvojiti vrijeme za opuštanje i pripremu za san. Na taj način ćemo poboljšati kvalitetu našeg sna i osjećati se svježe i energizirano svakog jutra.