PsihologijaŽivot

Ovo je glavni razlog zašto starimo brže nego ikad!

Važan faktor koji ubrzava proces starenja otkriven je od strane britanskih i kineskih stručnjaka, a pokazuje se da ima veći utjecaj na starenje od fizičke neaktivnosti i pušenja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Ageing”, psihološki čimbenici poput osjećaja usamljenosti i nezadovoljstva životom mogu dodati do 1,65 godina biološkoj dobi, što ima isti učinak na zdravlje kao pušenje 15 cigareta dnevno.

Najnovija istraživanja britanskog Sveučilišta Stanford i kineskog Sveučilišta u Hong Kongu pokazuju da usamljenost nije samo problem mentalnog zdravlja, već i da ubrzava proces starenja. Tijekom pandemije, broj osoba koje se osjećaju usamljeno povećao se za 7,2 posto među odraslom populacijom.

Stručnjaci ističu da zimski mjeseci posebno pogoduju osjećaju usamljenosti i nesreće kod ljudi. Prema izvještaju portala “San”, razina usamljenosti u Velikoj Britaniji postupno raste od proljeća 2020. godine, a između travnja i svibnja pet posto odraslih, što je oko 2,6 milijuna ljudi, izjavilo je da se često ili uvijek osjećaju usamljeno.

Osim toga, problem je i u činjenici da se suočavamo s drugim valom izazova vezanih uz mentalno zdravlje, što je pogoršano osjećajem da smo stalno u krizi. Ovaj kontinuirani stres dodatno potencira osjećaj usamljenosti i nezadovoljstva.

Taj faktor je usamljenost.

Važno je prepoznati važnost društvenih veza i podrške u borbi protiv usamljenosti. Kvalitetni odnosi s drugim ljudima mogu pružiti emocionalnu podršku, smanjiti osjećaj izolacije i poboljšati opće blagostanje.

Stoga je važno održavati socijalne kontakte, koristiti tehnologiju za komunikaciju s obitelji i prijateljima, te tražiti podršku i pomoć kad je potrebno. Povezivanje s drugima može donijeti olakšanje i pružiti osjećaj pripadnosti i važnosti.

Uzimajući u obzir da usamljenost ima tako snažan utjecaj na naše zdravlje, važno je prepoznati njezine štetne učinke i poduzeti korake za očuvanje mentalnog blagostanja. Potrebno je uložiti napore u održavanje kvalitetnih međuljudskih veza, bilo da je to kroz redovne susrete s obitelji i prijateljima ili sudjelovanje u zajednicama i društvenim aktivnostima.

Važno je također poticati otvorenu komunikaciju i empatiju prema drugima. Pokazivanje ljubaznosti i podrške prema drugima može donijeti radost i osjećaj pripadnosti, kako njima tako i nama samima.

Također je važno prepoznati da usamljenost može utjecati na nas sve i da nije znak slabosti ili neuspjeha. Potrebno je otkloniti stigmu koja je povezana s izražavanjem osjećaja usamljenosti te tražiti pomoć i podršku kad je to potrebno.

Kroz aktivno sudjelovanje u društvu, volontiranje ili upisivanje u grupe s istim interesima možemo proširiti svoje socijalno okruženje i stvoriti nove veze. Ova interakcija može pružiti priliku za razmjenu iskustava, podršku i osjećaj pripadnosti.

Napokon, važno je da kao društvo promičemo svijest o važnosti mentalnog zdravlja i borbe protiv usamljenosti. Potrebno je educirati ljude o tome kako prepoznati znakove usamljenosti kod sebe i drugih te pružiti pristupačne resurse i podršku za sve one koji se bore s tim izazovima.

Svi smo odgovorni za stvaranje inkluzivnog i podržavajućeg okruženja u kojem svatko može osjetiti povezanost i važnost. Samo zajedničkim naporima možemo smanjiti osjećaj usamljenosti i stvoriti sretnije i zdravije društvo za sve nas.