ZanimljivostiŽivot

Svađa braće rezultirala izgradnjom jedne od najužih zgrada na svijetu, blokirajući pogled na more

U urbanim područjima koja se brzo razvijaju, stvaranje dovoljno prostora za sve postaje izazovno. Visoke cijene zemljišta često dovode do izgradnje visokih zgrada na manjim parcelama.

Jedan primjer takvog izazova može se vidjeti u glavnom gradu Libanona, Beirutu, gdje se nalazi zgrada koja se ističe među ostalima po svojoj izuzetnoj uskoći. No, ova uska zgrada nije nastala iz financijske nemogućnosti vlasnika da kupi veće zemljište, već kao rezultat osvete.

Ova zgrada ima širinu od samo 60 centimetara na najužim dijelovima, dok je na najširim dijelovima široka oko 4 metra. Prema lokalnom predanju, izgrađena je pedesetih godina prošlog stoljeća kao posljedica svađe između braće.

1.

Foto: Reddit

2.

Foto: Reddit

Zemljište na kojem se zgrada nalazi naslijedili su od oca, ali nisu se mogli dogovoriti što bi s njime napravili. Situacija je postala još složenija kada su gradske vlasti preuzele dio zemljišta radi izgradnje infrastrukture. Preostalo zemljište imalo je neobičan oblik i bilo smješteno uz samu cestu. Jedan od braće, kojem je pripao dio s neobičnim oblikom, odlučio je izgraditi usku zgradu kako bi se osvetio drugom bratu i blokirao mu predivan pogled na more.

3.

Foto: Reddit

4.

Foto: Reddit

Rezultat je bio uništen pogled. Brat koji je dobio bolji komad zemljišta više nije mogao vidjeti more, već samo vanjske zidove uske zgrade svog brata.

Foto: Reddit

Kroz godine, ova uska zgrada služila je različitim svrhama. Na svakom katu nalazila su se po dva manja stana, a nekoć je čak funkcionirala i kao javna kuća. Kasnije je preuređena u sklonište za izbjeglice čiji su domovi bili uništeni zbog rata. Danas u njoj nitko ne živi, već služi samo kao podsjetnik na djetinjastu svađu braće. Posljednja fotografija prikazuje približan izgled unutrašnjosti ove zgrade.

Foto: Reddit
Foto: Reddit