NovostiŽivot

Dešavaju li vam se slučajne modrice po tijelu? Evo šta je razlog!

Modrice često nastaju kao posljedica udarca koji dovodi do oštećenja kože ili tkiva ispod kože. Međutim, važno je znati da modrica može nastati i bez ikakvog udarca te da može ukazivati na određene zdravstvene probleme.

Kada modrica nastaje bez vidljivog vanjskog oštećenja kože, možda nećete primijetiti vanjsko krvarenje. Ipak, krvne žile ispod kože su oštećene i dolazi do unutarnjeg krvarenja. Na početku, modrica će imati crvenu ili ljubičastu boju, koja se s vremenom može promijeniti u plavu, zelenu, smeđu ili žutu boju.

Prema hematologinji Dani Angelini, male modrice na rukama i nogama su često normalne, ali neobjašnjive modrice na trupu, leđima ili licu mogu biti znak nekog zdravstvenog problema.

Modrice mogu biti posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su aspirin, ibuprofen ili antidepresivi, ali i lijekova koji djeluju na razrjeđivanje krvi. Čak i određeni dodaci prehrani poput ginsenga, ginka i ribljeg ulja mogu uzrokovati modrice. Osim toga, nedostatak vitamina B12, C ili K također može doprinijeti pojavi modrica.

Trebalo bi obratiti pozornost i na poremećaje u zgrušavanju krvi kao što su Von Willebrandova bolest, hemofilija ili slični poremećaji. Dodatno, pretjerana konzumacija alkohola i loša prehrana također mogu biti faktori koji dovode do pojave modrica.

Ukoliko primijetite modricu koja se ne povlači nakon sedam dana, nalazi se na dijelu tijela gdje je malo vjerojatno da ste se ozlijedili ili se konstantno ponavlja, važno je posjetiti liječnika. Ako liječnik ne može utvrditi uzrok modrice, može biti potrebno obaviti detaljnu analizu krvi kako bi se otkrio mogući temeljni problem.