Život

Tajna brzog preplanulog tena i savršenog sjaja: Jedna pogreška koju mnogi čine, doktori upozoravaju na opasnu zabludu

Neki ljudi, želeći brzo postići preplanuli ten, preskaču upotrebu kreme za sunčanje. Drugi, pak, unaprijed žele postići tamniju put tako što idu u solarij. Međutim, oba ova pristupa nisu zdrava za vašu kožu.

Mnogi ljudi koji posjećuju solarijum prije ljetovanja misle da na taj način pripremaju kožu za izlaganje direktnom sunčevom zračenju i da se time zapravo štite. Međutim, to je opasna zabluda, upozoravaju stručnjaci.

Analiza 13 različitih istraživanja objavljena u “British Medical Journal” dokazala je da posjeta solarijumu samo jednom prije 35. godine udvostručuje rizik od razvoja melanoma.

Idea da dobivanje osnovne boje štiti kožu definitivno je mit.

Također, zabrinjava činjenica da mnogi kozmetički saloni ne pridržavaju se adekvatnih sigurnosnih mjera. Studija s Dandee sveučilišta pokazala je da 9 od 10 solarijuma na prometnim lokacijama u Velikoj Britaniji krši propise o dozvoljenom izlaganju UV zračenju.

Svaki posjet solarijumu povećava rizik od melanoma za 1,8%. Ako imate svijetlu put, crvenu kosu ili puno madeža, rizik je još veći.

Posebno zabrinjava činjenica da osobe iz ovih rizičnih skupina češće posjećuju solarijum misleći da na taj način štite svoju osjetljivu kožu. Rezultati istraživanja pokazuju da oni koji idu u solarijum kasnije koriste kreme za sunčanje s faktorom zaštite manjim od 15 ili uopće ne koriste zaštitne kreme. Preporuka dermatologa, posebno za osobe svijetlog tena, jest da koriste kreme s minimalnim faktorom 30.

Najbolja zaštita je izbjegavanje dugotrajnog izlaganja suncu između 11 i 16 sati. U to vrijeme trebali biste se uglavnom nalaziti u hladu, nositi naočale s pravim filterima, te se zaštititi kremom za sunčanje, prozračnom odjećom dugih rukava i šeširom.

Solarijum nije prihvatljiva opcija.