Novosti

Kad zagrmi bježite od ovih stvari, može da vam spasi život

Razumijemo da je najsigurnije mjesto za zaštitu od munje stan s gromobranom, no što bi trebalo poduzeti ili izbjegavati ukoliko se nađemo vani za vrijeme grmljavine? Ljetne kiše su česte, kao i iznenadne oluje s grmljavinom.

Munja predstavlja veliku opasnost!

Električni napon munje varira između 50 i 500 milijuna volta, dok njezina najveća snaga premašuje 100.000 ampera. Temperatura munje doseže čak 30.000 stupnjeva, što je pet puta više od temperature na površini sunca, a brzina udara iznosi oko 1.000 kilometara u sekundi! Preporučuje se izbjegavanje otvorenih, ravnih područja gdje bismo bili najviša točka, te ne korištenje kišobrana.

Posebno je rizično biti u vodi ili njezinoj blizini, kao i u šatoru…

Najveći rizik smo izloženi kada se nalazimo u vodi ili blizu nje, na rubovima šuma ili unutar šatora tijekom kampiranja. Ako smo blizu vode, pametno je udaljiti se barem 30 metara od obale i potražiti sklonište u čvrstoj zgradi. Ukoliko takvo sklonište nije dostupno, najbolje je čučnuti, povući glavu prema koljenima i pritisnuti ruke uz prsa, izbjegavajući dodirivanje koljena ili tla, kao i drugih osoba u blizini.

U šumi je najsigurnije između dva stabla, na udaljenosti od desetak metara od najbližeg, s posebnom pažnjom pri odabiru nižeg drveta. Preporučuje se izbjegavanje starih hrastova i visokih, usamljenih predmeta. Dodatno, relativno je sigurno biti ispod dalekovoda, između dvaju stupova.

Ako se zateknemo na biciklu tijekom nevremena, preporučuje se da siđemo s njega i udaljimo se. Ako smo u čamcu, najbolje je što prije izaći na kopno.

Automobil je izuzetno sigurno mjesto!

Jedno od najsigurnijih mjesta je automobil koji djeluje kao Faradejev kavez, pružajući zaštitu od električnih pražnjenja. Poželjno je isključiti motor, zatvoriti sva vrata i prozore, spustiti antenu te izbjegavati dodirivanje metalnih dijelova povezanih s karoserijom. Također, treba izbjegavati parkiranje ispod mostova.

Tijekom oluje, valja izbjegavati dodirivanje metalnih predmeta, budući da postoji opasnost od elektromagnetske indukcije, što može uzrokovati udar čak i ako je munja udaljena nekoliko stotina metara. Također, nije preporučljivo približavati se metalnim ogradama, vlažnim užadima, mokrim konopcima za penjanje, željeznim ljestvama i stupovima.

Možda će vas zanimati:

Nikad ne znate kad će vam zatrebati: 11 životno važnih činjenica za preživljavanje u kritičnim situacijama
I u kući treba biti oprezan tijekom grmljavine, izbjegavajući tuširanje, kupanje u kadi, blizinu tekuće vode i telefoniranje, posebno putem mobilnog telefona dok je priključen na punjač ili putem fiksnog telefona priključenog u zid. Korisno je također isključiti sve električne uređaje iz struje.