NovostiŽivot

Misteriozna tajna majanskog kalendara otkrivena, nije onako kako se predviđalo!

Otkrivene su tajne iza misterioznog majanskog kalendara od 819 dana i njegovih planetarnih veza tijekom 45 godina. Istraživači su podijelili kako proširenje duljine kalendara na 20 razdoblja od 819 dana otkriva usklađenost s razdobljima planeta u našem svemiru.

Uzimajući 45-godišnji pogled, Maje su kodirale planetarno poravnanje u kalendaru, što je godinama zbunjivalo moderne znanstvenike.

U početku zbunjujući, vjerovalo se da je kalendar od 819 dana u drevnoj kulturi Maja, pronađen u glifskim tekstovima, povezan s planetarnim kretanjima, osobito sa sinodičkim razdobljima. Međutim, poravnavanje više planeta u rasponu od 819 dana činilo se nelogičnim. Proboj je došao kada su ga istraživači promatrali tijekom 16.380 dana, otkrivajući ukupno 20.819 dana.

Foto: Brightside.me

Početna točka bio je Merkur, sa svojim sinodičkim razdobljem od 117 dana koji se točno uklapa u 819. Ekstrapolirajući broj 819, 20 ciklusa obuhvaća sve ključne planete. Na primjer, Marsovo sinodičko razdoblje od 780 dana savršeno odgovara 21 razdoblju do 16 380 dana. Slično tome, Venera zahtijeva sedam razdoblja, Saturn treba 13, a Jupiter 39 za sinkronizaciju s brojanjem od 819 dana.

Majanski astronomi odredili su brojanje od 819 dana kao sveobuhvatan kalendarski sustav za predviđanje sinodičkih razdoblja vidljivih planeta. Ovaj širi pogled otkriva dugo neuhvatljive veze unutar majanskog kalendara, pružajući fascinantan uvid u drevno astronomsko znanje.

Foto: Pixbay

Prema dr. Johnu Carlsonu, direktoru Centra za arheoastronomiju, povezanost Maja sa zloglasnim predviđanjem sudnjeg dana 2012. bila je potpuna zabluda od samog početka. Suprotno uvriježenom mišljenju, majanski kalendar nije završavao 21. prosinca 2012. i nije bilo majanskih proročanstava koja su predviđala kraj svijeta na taj datum.

Istina je da je majanski kalendar jednostavno označio početak novog planetarnog razdoblja 2012. godine, a ne apokalipse kako se naširoko nagađalo.

Život bez misterija nedvojbeno bi bio dosadan. Privlačnost nepoznatog, neobjašnjivog i zagonetnog dodaje osjećaj uzbuđenja i čuđenja našem postojanju. Misteriji potiču našu znatiželju, tjeraju nas da istražujemo i otkrivamo nova područja znanja i razumijevanja, piše Brightside.me