Zanimljivosti

Šest osobina koje možete naslijediti samo od svog oca

Na času biologije naučili smo da 50% naše DNK nasljeđujemo od majke i 50% od oca. Ova biološka činjenica, međutim, ne znači da svaki roditelj na svoje dijete prenosi jednaku količinu fizičkih i genetskih karakteristika.

Zapravo, djeca imaju 60% veću vjerovatnoću da će naslijediti aktivne osobine od svojih očeva jednostavno zato što priroda radije izražava te gene.

Pogledajte u nastavku članka 6 gena za koje postoji veća vjerovatnoća da dolaze s tatine strane, piše BrightSide.

1. Visina

Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijacija naslijeđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da gen visine svakog roditelja djeluje na malo drugačiji način. Na primjer, geni oca važni su za poticanje rasta, a time i visine.

2. Krivi zubi

U slučajevima kada otac ima loše zdravlje zuba, vjerovatnije je da će dijete češće morati posjećivati stomatološku ordinaciju nego njegovi vršnjaci, čak i ako njegova majka ima sjajne zube.

Foto: Unsplash

3. Spol

Tate su 100% odgovorne za spol svoje novorođenčadi. Hromosomi X i Y, poznatiji kao spolni hromosomi, određuju djetetov spol. Djevojčice nasljeđuju hromosom X od oca, što rezultira genotipom XX, a muškarci nasljeđuju hromosom Y od oca, što rezultira genotipom XY. Budući da majke prenose samo X hromosome, očevi imaju potpunu kontrolu nad spolom.

Foto: Instagram

4. Jamice

U mnogim kulturama rupice se smatraju znakom ljepote i privlačnosti. No znanstvenici rupice opisuju kao nedostatak koji je nastao zbog skraćenih mišića lica. Pretpostavlja se da su rupice naslijeđene jer su dominantna genetska osobina i češće se nasljeđuju od oca.

5. Otisci prstiju

Ne postoje 2 potpuno ista otiska prsta budući da su oni jedinstveni uzorak. Ipak, otisci bebinih prstiju mogu nalikovati očevim. Uzorci otisaka prstiju su genetske osobine naslijeđene od naših očeva.

Foto: Unsplash

6. Kihanje

Mnogi od nas poznaju barem jednu osobu koja nekontrolirano kiha dok gleda u sunce ili druga jaka svjetla. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Ovo stanje je poznato kao Achoo sindrom i vjerovatnije je da se prenosi s očeve strane.