ZanimljivostiŽivot

Naučnici otkrili u kojem mjesecu se rađaju najpametniji ljudi: Provjerite da li ste među njima

Postoji jasna veza između mjeseca u kojem ste rođeni i vaše inteligencije.

Naučnici su dokazali da je naša kognicija povezana s pravilnim radom bioritma, odnosno s dobrom kvalitetom sna. No, inteligencija je također povezana s hranom koju konzumiramo i količinom vode koju pijemo.

Dakle, postaje očito da brojni faktori utječu na našu kogniciju, ali postavlja se pitanje kako datum rođenja utječe na našu inteligenciju. Drugim riječima, može li mjesec rođenja utjecati na razinu naše inteligencije?

Studija provedena u “National Bureau of Economic Research” pokazuje jasnu vezu između mjeseca rođenja i inteligencije.

Istraživanje koje su proveli Sveučilište u Torontu, Sveučilište na Floridi i Sveučilište Northwestern analiziralo je kognitivni razvoj 1,2 milijuna djece školske dobi kako bi utvrdilo koji mjesec “proizvodi” najinteligentnije ljude. Sudionici studije pohađali su javne škole i bili su u dobi od šest do petnaest godina.

Utvrđeno je da su oni rođeni u rujnu imali veći prosjek ocjena od onih rođenih u drugim mjesecima, što se pripisuje činjenici da su nešto stariji kad krenu u školu. Prema izvješćima, to može utjecati na njihov razvoj, budući da su jedanaest mjeseci stariji od nekih svojih vršnjaka.

Dodatno, ljudi rođeni u kolovozu imali su najniži prosjek, što dodatno potvrđuje ovu teoriju. Istraživači također vjeruju da su bebe rođene u rujnu sklonije upisu na sveučilište jer se njihov prosjek ocjena s vremenom može samo poboljšati.

Ipak, nisu sve vijesti loše za one koji nisu rođeni u devetom mjesecu. Djeca koja nisu postigla dobre rezultate kasnije su nadmašila svoje starije vršnjake. Studija je također zaključila da oni rođeni u rujnu imaju manje šanse završiti u zatvoru, piše krstarica.com