Život

Nešto nije u redu: 8 promjena na koži koje mogu biti znak ozbiljnih bolesti

Kada su u pitanju bolesti, od presudne je važnosti da se otkriju što je prije moguće. Rana dijagnoza dovodi do većih šansi za izlječenje, kao i do smanjenja simptoma zbog kojih se ne osjećamo dobro.

Ali jeste li znali da koža, najveći organ ljudskog tijela, može otkriti mnogo o cjelokupnom zdravlju?

Postoji mnogo signala koji služe kao “crvena zastavica” za ozbiljne poremećaje, samo trebamo naučiti slušati svoje tijelo kada nas pokušava upozoriti na potencijalne opasnosti i ne ignorirasati znakove.

1. Tamne mrlje

Jedan od razloga zašto se tamne mrlje pojavljuju na koži osobe može biti Addisonova bolest ili adrenalna insuficijencija, rijedak dugotrajni endokrini poremećaj koji karakterizira neadekvatna proizvodnja steroidnih hormona kortizola i aldosterona od strane dva vanjska sloja stanica nadbubrežne žlijezde.
Naravno, razlozi možda nisu isključivo povezani sa ovom bolešću jer su drugi simptomi koji obično prate ovo stanje gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, nizak krvni pritisak i nizak nivo šećera u krvi, kao i visok nivo kalijuma u krvi.

Foto: Unsplash

2. Promjena boje

Ako primijetite promjenu boje kože ili bijele mrlje koje se pojavljuju na koži, to može biti znak autoimune bolesti poznate kao vitiligo. To takođe može biti znak infekcije, zbog čega bi trebalo da se obratite ljekaru što je prije moguće.

3. Osip

Osip je svako područje nadražene ili otečene kože na tijelu koje može biti svrbežno i bolno. Razlozi za pojavu osipa mogu biti različiti, od ugriza preko vodenih kozica do ozbiljnih stanja poput alergija na lijekove. Osip mogu uzrokovati i gljivične infekcije kože, te paraziti ili insekti koji žive na koži. Samo da biste bili sigurni da nemate ništa ozbiljno ili opasno po život, uvijek posjetite ljekara, piše boreddaddy.com.

4. Edemi

Edemi predstavljaju zadržavanje tečnosti, vodenu pojavu, hidropsiju i otok. To je nakupljanje tečnosti u tjelesnom tkivu, najčešće u nogama ili rukama. Simptomi mogu uključivati kožu koja je zategnuta, područje može biti teško i ukočenost zglobova. Otok može biti posljedica hipotireoze.

Foto: Unsplash

5. Mladeži

Svaka osoba ima mladeže na tijelu, ali ako primijetite da se novi madeži brzo pojavljuju i izazivaju bol ili se njihova veličina i boja primjetno mijenjaju, to može biti “crvena zastavica” koja zahtijeva medicinski pregled.

6. Akne

Akne su uobičajeno upalno stanje kože koje dovodi do lezija koje se sastoje od neupalnih komedona i upalnih papula, pustula, nodula i cista. Oni se kreću od nekoliko mrlja na licu, vratu, leđima i grudima, koje će većina tinejdžera imati u nekom trenutku, do ozbiljnijeg problema koji može uzrokovati ožiljke. Akne mogu biti rezultat viška masnoće kože, hormonske neravnoteže ili probavnih problema.

7. Ljuštenje

Najčešći razlozi koji izazivaju ljuštenje su nedostatak vitamina, hormonska neravnoteža, alergijske reakcije i određene bolesti. Ako je praćeno drugim simptomima, perutanje može ukazivati na prisustvo ozbiljnog osnovnog stanja.

Foto: Unsplash

8. Pretjerano znojenje

Znojenje je sasvim normalna reakcija tijela kada vježbamo ili kada je vruće vrijeme, ali se prekomjerno znojenje može dogoditi bez očiglednog razloga, zbog nekog drugog stanja koje imate ili kao nuspojava lijeka koji uzimate. To također može ukazivati na Gravesovu bolest, autoimuni poremećaj koji pogađa štitnu žlijezdu.

*Ovaj članak je informativnog karaktera i nema namjeru davati medijske savjete. Za sve neugodnosti koje možete osjetiti, potražite savjet liječnika.