Život

Doktor objašnjava: Evo koliko često moramo da mijenjamo donji veš? Odgovor bi mogao da vas zaprepasti

Redovna zamjena donjeg veša od izuzetne je važnosti za očuvanje higijene i zdravlja, a učestalost ove prakse zavisi od nekoliko ključnih faktora, naročito od nivoa fizičke aktivnosti tokom dana.

Dermatolog dr. Anju Methil iz indijske klinike ClinicSpots ističe da je u situacijama kada je dnevna aktivnost minimalna i kada nema oznojavanja prihvatljivo menjati donje rublje svaki drugi dan. Posebno naglašava da muški donji veš, poput širokih bokserica, koje je opuštenije, dozvoljava malo duže vreme nošenja.

Anketa sprovedena u junu za Newsweek, u kojoj je učestvovalo 1500 odraslih osoba, pokazala je da čak 47% njih nikada ne nosi donje rublje duže od jednog dana. Zanimljivo je da 37% pripadnika generacije Z priznaje da ponekad nosi donje rublje duže od 24 sata, što je najduže vreme među svim starosnim grupama.

Sara Roberts, stručnjakinja za negu kože i osnivačica A Beauty Edita, upozorava da produženo nošenje prljavog donjeg rublja može izazvati iritacije kože, osipe, gljivične infekcije ili pogoršati postojeće stanje poput psorijaze ili ekcema.

Posebno je važno da žene koje imaju obilne menstruacije ili velike količine vaginalnog sekreta razmotre češće menjanje donjeg rublja tokom dana kako bi sprečile razvoj infekcija.

Takođe, klimatski uslovi u kojima živite mogu uticati na učestalost zamene donjeg rublja. U vrućim i vlažnim klimama preporučuje se češća zamena, dok u hladnijim područjima to možda neće biti toliko neophodno, prenosi Index.hr.